Friday, 25 January 2013

Sunday, 20 January 2013

JOM KURANGKAN KANSER!

BETA KAROTENA - Merupakan pra bentuk vitamin A yang dijumpai dalam sayur-sayuran dan buah buahan yang berwarna HIJAU TUA, KUNING, OREN DAN MERAH. Lebih tua warnanya, lebih banyak kandungan beta karotenanya.

BETA KAROTENA ditukarkan menajdi Vitamin A apabila diperlukan oleh badan. Ini menjadikan BETA KAROTENA sebagai satu bentuk simpanan Vitamin A yg tidak bertoksik. Pengambilan vitamin A dengan amaun yg besar dan melebihi 50, 000 IU boleh mendatangkan kesan sampingan. Jadi, pilihlah BETA KAROTENA.

VITAMIN A mengawal proses pengembangan sel membezakan sel. Ketidakupayaan melakukan proses ini merupakan ciri asas kanser.

Seorang yg tidak merokok memerlukan 25,000 IU vitamin A
Perokok memerlukan lebug vitamin A kerana banyak nutrien termusnah akibat aktiviti merokok. Seketul lobak merah yg bersaiz sederhana mengandungi 10,000 UI.

Thursday, 10 January 2013

PERANAN SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG

1. Suami hendaklah banyak bertaubat kepada Allah SWT.

2. Banyak membaca Al-Quran dan mengharapkan agar anak yang ada dalam kandungan isteri akan memahami keinginan baik yang terkandung dalam Al-Quran tersebut.

3. Suami hendaklah banyak berpuasa sunat, Isnin dan Khamis dll.

4. Suami hendaklah rajin mengerjakan solah berjemaah.

5. Elakkan pergi ke tempat yang tidak dibenarkan syarak.

6. Rajin menghadiri majlis ilmu dan orang-orang soleh.

7. Suami hendaklah banyak bersabar dalam menjalin hubungan dengan isteri.

8. Dilarang memakan benda-benda haram, begitu juga dilarang memberi isteri rezeki yang tidak halal, rasuah serta wang riba.

9. Banyak membaca doa keselamatan isteri yang sedang mengandung dan keselamatan anak dalam kandungan.

10. Dilarang membuka aurat kerana dikuatiri mempengaruhi akhlak anak yang akan lahir nanti.

11. Suami hendaklah menjauhi diri daripada marah dan benci pada isteri.

12. Banyak membaca surah Al Fatihah, Luqman, Yasin, Yusuf, Surah An Nahl ayat 78, surah Al A’raf ayat 189 dan ayat Kursi.

ADAB SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG

Ketika isteri mengandung, suami hendaklah benar-benar bertanggungjawab terhadap isteri kerana perasaan isteri sangat sensitif pada saat itu. Ia sangat memerlukan perhatian daripada suami yang disayanginya. Ada beberapa perkara yang perlu suami lakukan terhadap isteri yang sedang mengandung :

1.Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih sayang terhadap isteri, sebagai teman hidup yang paling dekat.

2.Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta hindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.

3.Selesaikan dahulu jika ada perselisihan faham yang berlaku dengan isteri sebelum masuk tidur.

4.Jangan mudah mengeluarkan perkataan talak kepada isteri.

5.Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, “La ila ha illa anta subha naka inni kun tum minadzolimin” maksudnya “Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim”

6. Suami hedaklah kerap solat sunat atau solat hajat dan mendoakan agar isteri dan anak dalam kandungan selamat.

♥ Mengandung akan memberi tekanan terhadap wanita dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi, maka tugas para suamilah yang menjaga hati para isteri ♥

DORONGAN SUAMI SEMASA ISTERI BERSALIN


Suami yang soleh akan turut merasakan penderitaan isterinya walaupun tidak secara langsung. Suami harus banyak terlibat dalam proses jagaan kehamilan, kelahiran bayi dan perhatian terhadap isteri. Suami hendaklah memberi motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan bersabar, di samping itu suami harus banyakkan berdoa dan beristighfar dan selawat. Dengan cara ini perasaan isteri akan menjadi tenang dan mudah bersalin.

Mengandung merupakan beban dan tekanan terhadap wanita. Dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. Wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi.

Waktu pantang dan selepas kelahiran, bayi juga dapat menimbulkan tekanan jiwa dan emosi isteri kerana ia harus menyusu dan membersihkan bayi antara 2-3 jam setiap malam. Suami yang baik akan berusaha mengurangi beban isteri dan turut menjaga bayi di waktu malam.
Begitu seterusnya perhatian dan tanggungjawab suami terhadap isteri itu berterusan, semenjak hamil sehinggalah menjaga anak adalah pekerjaan yang harus dibantu oleh suami agar isteri dapat merasakan kebahagiaan dan keringanan dalam menjalankan tanggung-jawab yang berat itu.

* Korbankan ego dan nafsu anda seketika wahai suami-suami. Layan la isteri anda seelok-elok nya ketika dia mengandung kerana dia sedang mengandungkan zuriat anda, waris anda. Saya kagum dengan suami yang beralah/mengalah dengan isteri ketika isterinya mengandung. Sweetnya kalau si suami empaty dengan isteri...bukan sekadar simpati.

* Ketika isteri sedang sarat/sedang berpantang, jangan la anda pula si suami menggatal dengan perempuan lain. Jagala emosi dan hati isteri anda. Dia bergadai nyawa melahirkan zuriat anda kemudian menjaganya siang malam. Makan/tidur terganggu sedangkan anda pula berseronok di luar dengan perempuan lain. Keluar makan, menonton wayang, shopping dll. Tidakkah anda si suami terfikir duit yang anda keluarkan untuk berfoya-foya itu adalah lebih baik di laburkan untuk anak-anak.

dipetik dari : Keharmoniaan Rumahtangga Dan Keluarga Muslim

Tuesday, 8 January 2013

BENGKAK SUSU, CLOG DUCT

Bengkak susu atau clogged duct

Memang seksa bila jadi bengkak susu kan. keadaan di mana saluran susu tersumbat. Bila ditekan, kawasan tersebut keras dan menyakitkan. Lagi teruk kalau demam bengkak susu. Kalau dibiarkan, boleh membawa kepada masalah mastitis.

Jadi lebih elok cuba elakkan bengkak susu dengan cara berikut:

  • Susukan anak sekerap mungkin (bagi kes ibu bekerja, perah sekerap yang mampu)
  • Tidak ‘skip’ penyusuan(jika bersama anak)
  • Elakkan tidur meniarap(boleh blocked susu maka bengkaklah kelenjar) 
  • Susukan bayi ikut kehendak bayi…pisahkan hanya apabila bayi berhenti
  • Perah susu jika bayi tidak menyusu (kadang kadang bayi tidur tak nak bangun menyusu. jadi, perah atau pam sebelum bengkak)
  • Pakai bra yang selesa dan tidak terlalu ketat. 
  • Susukan anak dengan penyusuan susu ibu sepenuhnya..elakkan penggunaan puting tiruan
  • Selain tu, saya juga mengamalkan Vitamin C, B Complex dan Calcium Magnesium untuk mengelakkan terjadinya susu tersumbat. Alhamdulillah, dah jarang tersumbat walaupun kadang2 terjadi juga.
  • Namun, kadangkala bengkak susu tetap terjadi. Tambah-tambahan bila makan supplemen Shaklee.hehe. 
Bolehlah dicuba cara atau petua di bawah untuk mengatasinya

  • Tuam dengan tuala yang dibasahkan dengan air suam
  • Mandi shower air panas(agak agak kita tahan laa)kenakan pada bahagian payudara yang bengkak. tekanan dari shower air panas boleh membantu ‘release’ bengkak
  • Urut dengan lembut payudara dan tumpukan urutan pada bahagian yang ada ketulan. Urut ke bawah..dari pangkal payudara ke aerola/puting.
  • Boleh juga guna helaian kobis, tekap dipayudara…kesejukkannya membantu menghilangkan sedikit kesakitan

Kalau tak berkesan,boleh cuba pula "Cold Method":

  • Baring/ Lay down on flat surface.
  • Urut breast dari pangkal breast ke arah nipple. Jika susah buat sendiri, minta bantuan hubby. Urut sampai ada susu terpancut keluar.
  • Sometimes susu tak keluar sebab ada lubang susu tertutup. So, cuba bersihkan lubang nipple dahulu. Bila letak ice pack, kawasan yg sakit/ keras tue akan kurang rasa sakit bila di urut.
  • Bila dah rasa kurang bengkak breast, try to pump sekosong-kosongnya. Maybe try utk dpt 2x let-down.
  • Kalau boleh, sentiasa letak ice pack for the whole day kat breast tue. Even waktu tidur malam pun. Cara paling berkesan mengatasi bengkak susu adalah dengan menyusukan bayi anda sekerap mungkin.

Anda juga boleh mengambil Omega Guard Shaklee untuk membantu mengatasi bengkak susu kerana peranan Omega Guard ini adalah memecahkan lemak dan mencuci saluran-saluran tersumbat. Selamat mencuba!



 Jika masih berlarutan, sila jumpa doktor ye

 sumber : ummi tiqah


 COD AREA : ALOR SETAR/JITRA/KANGAR
email : cerdas2@yahoo.com
sms/whatsapp : 012-5299013
fb : http://www.facebook.com/CerdasCergas
http://www.facebook.com/noorhafiza.akib

boleh isi form ini untuk order DI SINI

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Monday, 7 January 2013

GET CLEAN WATER PITCHER

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar. Shaklee amat mementingkan mesra alam, sesuai dengan motto syarikat (klik di sini)

BOLEH DIBAWA KE MANA-MANA
Penapis air GET CLEAN Shaklee ini merupakan Jug air dan boleh dibawa ke mana-mana sahaja. Tidak perlu risau jika anda memerlukannya di mana sahaja bahkan ianya amat ringan. Jadi, kesihatan anda terjamin walaupun di kampung, di pejabat, bawalah ke mana sahaja.

JAG AIR AUTOMATIK PERTAMA 
Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik. Tidak perlu risau jika bekalan elektrik di rumah terputus, anda masih dapat menikmati air kosong yang bersih di rumah.



Wednesday, 2 January 2013

Kenali Tangisan Bayi




Kenali tangisan bayi

1) Tangisan bayi lapar dan ingin menyusu
Bayi akan menangis jika ia lapar. Tangisan haus terdengar dalam nada berulang-ulang. Pertama, ia menangis lalu berhenti untuk mengambil nafas, kemudian menangis lagi, aktiviti ini terjadi berulang-ulang.

2. Tangisan bayi membuang air besar
Lampin yang basah membuatkan bayi merasa tidak selesa sehingga ia akan menangis. Suara bayi pada awalnya terdengar perlahan, kemudian makin keras. Bayi terlihat menggeliat di tempat tidurnya.

3. Tangisan bayi sakit
Keadaan ini akan membuat bayi terus menangis. Tangisan sakit diawali dengan nada tinggi, hampir seperti jeritan, kemudian bayi termengah-mengah pada saat menarik nafas, lalu menjerit lagi. Segera cari punca sakitnya. Periksa perutnya takut-takut kembung, periksa seluruh badannya untuk mengetahui punca bayi menangis. Mungkin juga ada serangga kecil yang menggigitnya atau macam-macam kemungkinan yang lain.

4. Tangisan bayi bosan
Bayi cenderung bosan jika ia terlalu lama berbaring. Tangisan yang menandakan anak bosan terdengar mirip teriakan. Bayi tak akan berhenti menangis selama ia merasa bosan.

5. Tangisan bayi minta didukung
Kepalanya mungkin terangguk-angguk untuk beberapa detik, dan mungkin Anda melihat bahwa ia menggosok-gosokkan tangannya pada mata serta wajahnya. Cara mengatasinya, ayunlah ia perlahan-lahan sampai ia tertidur.

6. Tangisan bayi kesepian
Bayi senang jika ibu bapanya berada dekat dengannya. Jika ia merasa kesepian, tangisannya akan terdengar bernada sedih, bukan marah.