Wednesday, 10 May 2017

🌺TAK SUBUR?

Dlm istilah perubatan, pasangan yang dah berkahwin lebih 1 tahun, tinggal bersama, aktif melakukan persetubuhan, tetapi masih belum dikurniakan zuriat, mereka ini dikatakan mengalami infertility.
                
So  kalau pasangan masih merah inai di tgn💅, pasangan yang sorang dok johor, sorang dok Sarawak, berjumpa 3bln sekali..Yang ni Doktor tak panggil sebagai tak subur..dan tak perlu nak buat ape2 lagi sebab, tak mengandung disebabkan faktor jarak jauh dan jarang berjumpa

🌺 Penyebab infertility (ketaksuburan)

Nampk kat rajah di atas, nak dapat anak ni perlukan "kerjasama suami isteri"

So, bukan salah wanita sahaja kalau belum dapat anak..

Malah, sama je 40% faktor lelaki, 40% wanita..yg lain tu anggaplah kuasa Allah (belum rezeki).

🌺Faktor Lelaki tak Subur!

1. Low sperm count (kuantiti sperm yg sedikit)

2. Bentuk sperma yg tak normal

3. Sperm bergerak tak laju

4. Bilangan sel darah putih dlm air mani tinggi

5. Sperm tak sihat, tak kuat, cepat mati (sperm viability)

6.GEMUK!!

7.MEROKOK!!🚭

🌺Faktor Wanita Tak Subur

Masalah daripada pihak wanita kemungkinan berpunca daripada salah satu bahagian ni (organ peranakan)

 Women's
1. Ovary
2. Tube
3. Uterus
4. Cervix
5. Tuboperitoneal






Bagaimana suplemen boleh membantu?

Suplemen apa yang paling baik?

Tak lain tak bukan!!

Hot seller shaklee!

VIVIX😊

🌺Vivix dan Kesuburan

1) Vivix bersifat anti-aging .
Resveratrol protect cells from oxidative damage and extend fertile years .
Protect  sel ovum dari free radicals/DNA mutations

2) Resveratrol menstabilkan hormon estrogen dalam badan

3) Vivix bantu untuk kuruskan badan!!! ( lebih kurus, kurang sel lemak, maka lebih subur..insyaAllah)

4) Vivix resveratrol improve insulin function (membantu mslh PCOS)

5) Resveratrol bantu protect sel telur dari dimusnahkan oleh high kolestrol LDL

*high Kolestrol LDL boleh musnahkan sel telur yang tgh nak ovulate

6) Resveratrol melindungi DNA - so melindungi sperm & ovum

7) Resveratrol meningkatkan fungsi mitokondria ( tenaga)
-so meningkatkan kualiti sel sperma & ovum

🌺VIVIX UNTUK LELAKI SUBUR 🕵🏻🕵🏻🕵🏻🕵🏻

1) vivix bantu lelaki berhenti merokok🚭

2)resveratrol improve pergerakan sperma
-sperma jadi bertenaga superpower untuk berenang renang 💪🏻💪🏻💪🏻

3) resveratrol meningkatkan kepekatan sperma dlm.air mani lelaki (sel sihat)

4) resveratrol bantu meningkatkan BILANGAN sperma (sel sihat)

5)  resveratrol bantu protect organ pembiakan lelaki dari oxidative damage (contohnya nicotine rokok)

6) resveratrol membantu masalah erectile dysfunction
-blood flow ke penis jadi lebih lancar, erection lebih lama. Dan persetubuhan lebih berkesan untuk sperma berenang terus ke rahim

🌺Vitamin E

Vit E shaklee mengandungi selenium

Ape fungsi selenium?
Selenium ni membantu tubuh kita menyerap vit E, memelihara membran sel, sel drh merah&tisu otot.

Kajian menunjukkan tambahan vit e&selenium boleh meningkatkan kualiti air mani& meningkatkan motility sperm (pergerakan sperm)😊

🌺GLA
Membantu stabilkan hormon wanita

🌺ESP

Ade 9 jenis asid amino yg tak dihasilkan oleh tubuh kita

Walaupun soya dikatakan adlh slh satu xenoestrogen, iaitu sumber mknn yg ade estrogen yg boleh menganggu fungsi estrogen dlm badan, tapi xenoestrogen dikatakan byk terdapat dlm GMO foods..

ESP shaklee adlh NON-GMO, jadi soy kita adlh selamat&bebas drp xenoestrogen

Utk lelaki;
Komponen yg paling penting yg terdapat dalam ESP, yg penting utk meningkatkan kesuburan adlh L-Arginine&L-Carnitine

L-Arginine ni adlh slh satu komposisi utama yg perlu ada dlm kepala sperm

L-Carnitine: memastikan sperm dpt berfungsi secara normal&sihat

Ade study yg menunjukkn kekurangan L-Carnitine dlm air mani lelaki menyebabkan kekurangan bilangan sel sperma& it's motility (pergerakan)

Paling minimum research menunjukkan berlaku peningkatan bilangan sperma seawal 3 bulan setelah pengambilan secara berterusan bersama sama Vit E

Utk wanita;
Protein yg terdapat dlm esp penting utk memastikan dinding rahim kuat& mengurangkan risiko keguguran janin sekiranya berlakunya penempelan pd dinding rahim

Protein juga penting utk membina sel2 yg sihat utk pembentukan awal janin👍

🌺Zinc

Terdapat dlm vitalea & ESP

Husband:
✅ Improve the form, function&quality of the sperm (zinc membentuk lapisan luar&tail of the sperm) :tanpa bentuk yg sempurna, sperm xdpt bergerak dgn laju/kuat
✅Low level of iron boleh menyebabkan chromosomal defects in the sperm
(Maksudnya walaupun berlakunya persenyawaan, risiko gugur masih tetap ada disebabkan janin yg terhasil adlh tidak sempurna akibat kecacatan pada kromosom)

Wife:
✅Membantu dlm penghasilan telur yg lebih matang
✅ Maintain proper follicular fluid level (utk memastikan telur yg dh disenyawakan dpt bergerak dgn lebih mudah dlm tiub fallopio)
✅ Menstabilkan hormon estrogen, progesteron, testosteron
✅ Pengambilan secara berkala (30mg daily) boleh mengurangkan size fibroid yg mungkin menjadi punca ketidaksuburan

🌺Vit C

Men's fertility:
✅ Improve sperm quality&protect sperm from DNA damage;so kurang risiko utk keguguran/kecacatan janin

✅Membantu meningkatkan bilangan sperm, motility(pergerakan)&bentuk sperm yg normal

✅ Kajian menunjukkan vit C juga membantu elakkan sperm cells daripada melekat antara satu sama lain

 Woman's fertility:
✅ Memainkan peranan penting dlm kitaran haid&fungsi ovary (kilang telur)
-Jika diambil pada fasa sebelum ovulasi, kehadiran vitamin c akan lebih membantu dlm proses ovulasi (pengeluaran telur) utk disenyawakan

✅ Membantu dlm penghasilan collagen di mana penting dlm pertumbuhan corpus luteum yg sgt penting utk dlm peringkat awal kehamilan (sekitanya telur berjaya disenyawakan)

✅ Membantu dlm proses egg production&maturity

✅ Mengurangkan masalah period yg heavy flow

✅ Melambatkan proses pertumbuhan endometriosis/fibroid

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

🌺Apa itu Subur?


Secara biologinya subur ni maksudnya bila isteri mampu produce telur (ovum) yg sihat

Suami pon mampu produce sperma yg sihat

Dan suami isteri tadi mampu mempersenyawakan keduanya smpai besar jadi baby😄👶🏻

Ni adalah kitaran haid wanita yg normal.
Image result for ovulation cycle

Ovulation adalah fasa bertelur😄                      
Telur wanita (Ovum) mampu hidup 24jam

Benih lelaki (Sperma) mampu hidup 3-5hari

So, waktu kedua-duanya hidup, masa nilah yang terbaik supaya janin dapat terhasil😁

Dalam ertikata lain, masa nilah persetubuhan perlu ada. Kalau tak..ovum sia sia je turun sebagai darah haid😬

🌺Bilakah waktu Subur Wanita

Disebabkan ovum ni hny boleh hidup 24jam, adalah sgt penting utk tahu bila ovum ni keluar dr kilang telur dan berjalan2 di dalam rahim😄

Hari ke 14 dari akhir cycle period wanita adalah waktu subur

Contoh cycle kita 28 hari

So waktu subur adalah 28-14 =hari ke 14

Dan tempoh subur adalah 2-3 hari sebelum dan selepas hari ke 14 tu

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Monday, 8 May 2017

Cara Link Akaun Tabung Haji dengan Akaun Maybank

http://www.adzril.com/2015/04/cara-daftar-akaun-tabung-haji-di.html

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Sunday, 16 April 2017

Demam Mengampunkan Dosa


عَنْ جَابِرُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ دَخَلَ عَلَى أُمِّ السَّائِبِ أَوْ أُمِّ الْمُسَيَّبِ فَقَالَ مَا لَكِ يَا أُمَّ السَّائِبِ أَوْ يَا أُمَّ الْمُسَيَّبِ تُزَفْزِفِينَ قَالَتْ الْحُمَّى لَا بَارَكَ اللَّهُ فِيهَا فَقَالَ لَا تَسُبِّي الْحُمَّى فَإِنَّهَا تُذْهِبُ خَطَايَا بَنِي آدَمَ كَمَا يُذْهِبُ الْكِيرُ خَبَثَ الْحَدِيدِ

Dari Jabir bin 'Abdullah bahwa Rasulullah SAW datang berkunjung ke rumah Ummu Saib atau Ummu Musayyab, maka baginda bertanya: "Sakit apa kamu sampai menggigil begitu?"

 Jawab Ummu Saib; "Demam! Yang Allah Ta'ala tidak memberi barakah dengannya." Nabi SAW bersabda: "Janganlah kamu menyalahkan penyakit, kerana penyakit itu dapat menghilangkan kesalahan (dosa-dosa) anak Adam, seperti halnya Kir (alat peniup atau penyala api) membersihkan karat-karat besi." (HR Muslim No: 4672) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1. Sihat dan sakit adalah anugerah Allah kepada setiap orang.
2. Setiap Muslim yang diuji dengan sebarang penyakit seperti demam, perlu bersabar dan reda di atas penyakit yang dihadapi.
3. Janganlah menyalahkan penyakit atau merungut dengan penyakit yang dihidapi.
4. Ujian penyakit seperti demam, ke atas anak Adam akan membersihkan dosa-dosanya seperti kir (sejenis bahan) membersihkan karat besi.
Semoga kita sabar dan reda di atas sebarang ujian penyakit.

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Thursday, 30 March 2017

13 FUNGSI MAGNESIUM MEMBANTU PENGIDAP LEMAH JANTUNG

Kalsium shaklee bukanlah semata-mata kalsium.

Kalsium atau lebih dikenali sebagai OSTEMATRIX Shaklee adalah supplemen lengkap dengan elemen-elemen lain yang PERLU


Kenapa perlu add semua ni dalam ostematrix shaklee?

Supaya tindakbalas dan fungsi kalsium pada tubuh kita adalah optimum, maksudnya cemerlang.

Hari ni saya nak cerita pasal fungsi magnesium dalam ostematrix. Jom cekidot!!


  1. magnesium Terkenal sebagai mineral “antistress”
  2. membantu mencegah pembentukan gumpalan darah
  3. menurunkan tekanan darah
  4. mencegah komplikasi yang berhubungan dengan diabetes
  5. membantu dalam mempertahankan kekuatan tulang
  6. mengurangi risiko penyakit jantung dengan menghadkan kesan dari kerosakan radikal bebas (fungsi antipenuaan)
  7. membantu mengendurkan otot-otot jantung untuk mempertahankan degup jantung yang teratur seterusnya mencegah perubahan mendadak dalam tekanan darah
  8. magnesium dapat digunakan untuk mengubati tekanan darah tinggi, angina a condition marked by severe pain in the chest, often also spreading to the shoulders, arms, and neck, caused by an inadequate blood supply to the heart bermaksud keadaan di mana pesakit berasa sakit di bahagian dada dan merebak ke bahu, anggota tangan dan leher disebabkan kekurangan bekalan darah ke jantung)  , dan aritmia (degupan jantung tidak stabil)
  9. Magnesium juga melindungi jantung dengan mengecilkan kadar penggumpalan sel darah merah, yang dapat menyebabkan pembentukan gumpalan darah, dan meningkatkan kadar kolesterol HDL (baik)
  10. Magnesium sangat penting untuk pengembangan dan pemeliharaan kesehatan tulang. Jika dikonsumsi dalam jumlah yang relatif tinggi, bekerja sama dengan kalsium dan vitamin D untuk membantu menjaga tulang yang kuat dan mencegah osteoporosis.
  11. Magnesium juga biasa ditambah dalam ubat-ubatan untuk penyakit migrain, asma dan diabetes kerana pesakit diabetes sering memiliki kadar kalsium yang rendah. Terdapat kajian membuktikan pengambilan 200-300mg magnesium setiap hari dapat membantu mencegah penyakit ini.
  12. Ia sering digabungkan dengan vitamin B6 (pyridoxine) untuk membantu melarutkan batu karang.
  13. Magnesium telah digunakan sebagai pengobatan untuk kondisi lain juga, termasuk penyakit Raynaud, spasme otot rangka dari cedera atau trauma, gangrene, epilepsy, sembelit, kulit kering, dan gangguan saraf.
Image result for magnesium

sumber :  http://usaha321.net/fungsi-magnesium.html

Harga Pasaran RM 61 (tanpa gst)
hubungi saya untuk harga terbaik

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

http://wasap/0125299013

Monday, 6 March 2017

Derita Athma/Asma



Assalamualaikum

Sana sini bercerita pasal anak masuk hospital sebab lelah aka asma. Mak mana yang suka anak warded?

Mak mana yang suka anak tak dapat bernafas?

Mak mana yang suka terkejar-kejar ke klinik dapatkan nebulizer. Ada yang sampai beli mesin nebulizer tu simpan di rumah.

Sekarang tak perlu lagi. Kita ikhtiar dengan Omega Guard Shaklee.

Bagaimana omega Guard ni boleh membantu merawat asma?

Asma adalah penyakit kronik berpunca daripada kekejangan otot di cabang tenggorok yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak dan sempit.


Omega guard membantu meredakan kekejangan otot dan mencairkan kahak. Maka, saluran pernafasan kita akan kembali normal dan dapat bernafas dengan baik.



Jom order OMEGA untuk anak-anak kita! Jangan lupa hubungi saya untuk hadiah istimewa

 order omega

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Sunday, 19 February 2017

Set Kanak-Kanak

⚘ Mealshakes

- Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan dalam jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.

 Meal Shakes Shaklee juga  mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.                      
 ⚘ Omega Guard

- Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.

Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega3  termasuk DHA dan EPA.      
               
⚘ Chewable Vitamin C 

- Chewable Vita-C Plus (100mg) mempunyai Vitamin C (117.9mg), Citrus Bioflavonoids Complex (24.00mg) dan ramuan tambahan;

- Rose Hips Powder (40.00mg) yang juga salah satu sumber vitamin C yang hebat                      

Vitalea for Children




Apa khasiat dalam semua supplemen2 ni?
                   
 ☃Mealshakes

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan.

Mengandungi asic folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang sangat diperlukan untuk membina tulang yang kuat yang penting dalam proses tumbesaran anak-anak kita.

Kaya dengan protein yang membantu pembentukan kulit, kuku, rambut, darah dan organ yang sihat.      
              
☃ Omega Guard

DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan      
               
☃Chewable Vitamin C

Vitamin membantu menguatkan sistem imun anak-anak dan membantu mencegah demam dan jangkitan selsema yang selalu menyerang anak-anak.                      
☃Vitalea for children

-Anak yang kurang selera makan
-Anak yang suka makan junk food
-Selalu dan mudah dapat penyakit seperti demam, batuk dan selsema.
-Tingkatkan sistem imuniti badan
-Ibu bapa yang gagal menyediakan makanan seimbang berkhasiat kepada anak kerana kesibukan bekerja.
-Anak yang kurang minum susu (bekalkan 200mg dalam setiap tablet)
-Anak yang tak suka makan sayur (mengandungi vitamin k bantu pembekuan darah dengan cepat jika luka)      
               
Meal Shakes diperbuat dari bahan-bahan semulajadi iaitu buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain.  
                   
Lactalbumin ialah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap kedalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga ke dewasa.


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Shaklee Business Leader Conference 2017

Alhamdulillah selesai sudah meeting business Leader Shaklee yang bertempat di Sunway Piramid Convention Center.

Rombongan mak jemah dari Alor Setar , Kedah seramai 6 orang. Kami naik flight pukul 9 pagi dan balik pada 7.30 malam. Everything went smooth.

Conference ni hanya boleh dihadiri oleh leader yang effective sepanjang 2016 walaupun sekali. Maksudnya, minimum pangkat adalah Supervisor. Banyak sangat input yg diberi termasuklah produk-produk hari yang Shaklee akan bawa masuk start May 2017 ni. Paling best adalah baby's skincare. 3 jenis produk InsyaAllah. Banyak juga produk-produk baru spt Joint Cream, Fiberplan, premium gift contohnya cooler beg untuk vivix, mug exclusive, pillbox keychain.

Selain tu, starter kit juga diperbaharui. Semua business leader yang hadir dapat 1 copy (in English) business manual yg sangat colorful berbanding starter kit sebelum ni. Penerangan juga sangat kelas.. dan paling best, sangat HANDY. saiz kecik macam diary, boleh masukkan dalam handbag gitu.. ok, nanti saya akan sharekan gambar-gambar semua ni ya. Stay tune!




Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Wednesday, 15 February 2017

Vivix kembalikan Buah Pinggang Ayah saya


Hari ni saya nak share kan kisah anak solehah hadiahkan vivix pada ayahnya.

Credit pada Ustazah Mariyam Shaari

MY SUCCESS STORY

Asalnya ayah yam ada kencing manis..jantung.. kami bagi vivix kat ayah.. moga-moga ada perubahan...

Sehinggakan Vivix ni, antara suplement kegemaran ayah yam. Ayah yam sebelum ni , ada masalah kerosakkan buah pinggang pada sebelah kanan sejak 2009.. Dan sebaik ayah saya amalkan vivix selama 3 bulan berturut-turut untuk kencing manis dan jantung pada tahun 2014. Alhamdulillah, dengan izin Allah, suatu ketika ayah saya pergi check up dengan Dr pakar untuk check up semua organ dalaman,al maklum ayah saya kaya penyakit antaranya Diabetis, Jantung, Buah Pinggang Rosak, Gout dan pernah terkena minor strok.

Ayah sendiri cakap yang Doktor Pakar terkejut, "En Sa'ari! buah pinggang encik dah mula berfungsi balik lah." Syukur sangat, Bukan buah pinggang sahaja mula berfungsi balik, tapi kencing manis dah terkawal, gout mula larikan diri dari ayah. Alhamdulillah. Mak sayapun amalkan vivix, seronok sangat tengok mak,ayah saya sihat. Tiada apa yang saya mampu balas melainkan usaha untuk bantu pulihkan kesihatan mereka untuk mereka beribadah.


Vivix hanyalah ikhtiar untuk mencegah. Vivix sangat berbaloi. Cubalah,pasti anda teruja! :) Yang sihat, Tak perlu tunggu sakit untuk memulakan


Alhamdulillah saya seronok sebab vivix bantu kembalikan buah pinggang ayah saya...😊😀

Ni gambar saya dengan Ustazah Mariyam semasa di Langkawi. Share makan lamb chop. hehehe

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Monday, 6 February 2017

JANGKITAN KUMAN SEMASA HAMIL RISIKO BAYI MAUT

Saya baru habis membaca blog Doktor Zubaidi berkenaan jangkitan kuman ibu hamil.. ngeri .. ada kes kronik sehingga boleh menyebabkan kematian pada bayi sejurus bayi lahir.


Terdapat 2 jenis virus yang mudah menjangkiti wanita hamil iaitu


  1. keputihan biasa
  2. stretttococcal vaginitis

Virus no 2 adalah virus yang boleh membahayakan bayi semasa dalam kandungan lagi

Boleh baca dengan lebih lanjut di link ini

http://drzubaidi.com/blog/jangkitan-bacterial-di-kemaluan-ketika-hamil/

Doktor Zubaidi mencadangkan wanita hamil yang menderita jangkitan tersebut supaya berjumpa doktor bagi mendapatkan ubat dan antibiotik.

Sebagai ikhtiar secara natural, terdapat 2 jenis vitamin yang boleh dicadangkan untuk masalah keputihan ini iaitu


  • Garlic Complex (antibiotik semulajadi melawan kuman)
  • Vitamin C (antioksida semulajadi)




Jika situasi wanita tidak hamil, alfalfa adalah solusi terbaik, namun alfalfa kurang sesuai untuk ibu hamil kerana ia adalah herba.

Anda ingin dapatkan terus daripada Shaklee?

Order di sini


Jangan lupa hubungi saya segera untuk dapatkan cara makan suplemen dan hadiah menarik :)


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Friday, 3 February 2017

PENTINGNYA PANTANG LARANG & PETUA


Mengapa Rasulullah SAW melarang kita minum sambil berdiri???

Ternyata secara perubatan, dlm tubuh kita terdapat penapis sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. 

Air yg kita minum belum 100% steril untuk diolah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke kantung kencing, boleh mnyebabkan penyakit kristal ginjal.


Subhanallah, tiap perintah dan larangan Rasul pasti bermanfaat bgi umatnya!

Terapi air putih -

1. Minum 2 gelas air setelah bangun tidur dpat membersihkan organ-organ internal.
2. Minum segelas air 30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi seluruh pencernaan + ginjal
3. Minum segelas air sebelum mandi dapat menurunkan tekanan darah
4. Minum segelas air sebelum tidur dapat mencegah stroke Myocardial infarction 

(Serangan jantung)

Copypaste




Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Thursday, 2 February 2017

Dalam kesempitan ada kesempatan

Dalam perjalanan bisnes, mesti ada ujian, kan!

Pernah ke orang persoal;

😬 Makan banyak2 suplemen ni x effect buah pinggang ke?

😬 Ni mai mana vitamin-vitamin ni? Selamat ka?                      
 Dan bila timbul sesuatu isu, viral pulak tu, hati mula goyah. Gabra, rasa semua orang tunggu nak gelakkan kita!                      

 Jadi, untuk latih jiwa jadi SADO, pagi ni nk share tentang kisah CINTA dan SETIA                      
Kenal lelaki ni?        

Jom ambik tahu apa yang dah dia buat!                      

Sejak 2004, Roger Barnett sangat komited dengan Shaklee, dia sangat yakin produk shaklee memang outstanding dalam Amerika.

Roger Barnett sendiri melakukan kajian, nak tahu, betapa bagusnya Shaklee, sebab ia berlaku pada anak beliau Spencer Barnett yang kembali sihat dari asma, hanya dengan menukar pencuci di rumah mereka kepada yang lebih natural, iaitu tentu sekali Basic-H.

 Penangan Basic H terhadap kesihatan anaknya, sehingga dibelinya syarikat!                      
50 tahun meraikan kejayaan Shaklee bertapak kukuh dalam industri nutrisi, sudah tiba masanya untuk Shaklee mengambil langkah untuk membuktikan produk mereka ini betul-betul selamat, jadi kajian perlu dilakukan kepada pengguna produk Shaklee.

Roger Barnett yakin, data saintifik sahaja yang boleh membuktikan produk Shaklee adalah yang terbaik dan lebih bagus dari produk lain.

Itu matlamat Roger Barnett yang sangat jelas.

Tapi ramai tak tahu, sebenarnya, dalam suatu dunia yang berbeza, dunia nutrisi, ada seorang insan yang sangat-sangat prihatin terhadap penggunaan multivitamin dan  supplemen

Ini lah dia Dr Gladys Block dari University of California, Berkeley.

Kenapa beliau sangat risau tentang penggunaan multivitamin ni?

Ya lah...

Sebagai seorang Profesor dalam bidang Epidemiology dan Nutrisi, beliau adalah orang yang mencipta piramid makanan, bagi mendidik rakyat Amerika untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik.

Beliau sebenarnya sangat risau dengan trend yang berlaku di kaca televisyen sana, sebab semua orang dok promote multivitamin, dan cakap makan supplement akan menjamin kesihatan yang lebih baik.

Kenapa jadi macam nih ? Jadi trend pulak time tuh ? Ye semuanya sebab satu Landmark Study pada 2002, yang dijalankan oleh Kathleen M. Fairfield, dan Robert H. Fletcher, dari Harvard Medical School. Publication yang dikeluarkan oleh Journal of the American Medical Association menyatakan orang dewasa perlu mengambil vitamin untuk hidup lebih sihat.

Gladys Block sangat risau dengan result kajian tu.

Eh bukan lagi bagus ke ada result macam ni?

Bagi beliau tak bagus.

Dan ada banyak perkara yang beliau tak puas hati dengan hasil kajian tersebut!

PERTAMA

Korang boleh search dan baca sendiri journal yang bertajuk " Vitamins for Chronic Disease Prevention in Adults : Scientific Review ".

Baca tajuk pun dah tahu, ianya hanya review, landmark study yang berdasarkan review. Korang boleh baca paper tuh, dia kata diorang kumpul banyak result dari jurnal jurnal sebelum tuh, dan membuat kesimpulan pengambilan vitamin penting untuk orang dewasa.

KEDUA

Belum tentu jurnal yang dikutip itu adalah jurnal yang sangat bagus dan mengikut piawaian research.

Sebab nya, ada satu budaya yang tidak bagus, sebab kajian yang ditunjukkan mungkin ada kesalahan.

Biasalah, kadang-kadang kajian hanya dilakukan nak nampak result tuh sangat bagus, dan hanya nak kejar publication bagi sesebuah institusi.

KETIGA

Tak ada pula disebutkan vitamin brand apa yang bagus untuk pengambilan orang Amerika.

Jadi, kesempatan ini memang boleh dieksploitasi oleh mana mana syarikat untuk menjual vitamin mereka, dengan hanya memberikan menunjukkan result jurnal tersebut.                      

Shaklee kena terima keputusan ini seadanya, adakah vitamin Shaklee ini sangat bagus, atau vitamin Shaklee hanya biasa-biasa saje, sebab semua result akan dipublish oleh Dr Gladys Block.

Jadi kalau result tu tak memihak Shaklee, tentu sekali ianya menjatuhkan martabat Shaklee yang sudah 50 tahun lebih bertapak dalam dunia nutrisi.

Ini memang misi HIDUP atau MATI Shaklee.



Dapatan kajian ini memang menunjukkan pengguna vitamin Shaklee mendapat kesihatan yang lebih baik, berbanding dengan pengamal vitamin lain, dan juga bukan pengamal suplemen.

Nampak tak?

Sebagai seorang pencinta vitamin Shaklee, tentu kita semua bangga dengan pencapaian ini, kerana Shaklee sahaja yang betul-betul teruji dan diiktiraf oleh pihak ketiga yang mempunyai autoriti dalam bidang nutrisi.

Dalam gambar ini secara mudahnya, menukar brand vitamin akan menukar tahap kesihatan anda.

Keputusan ini juga menunjukkan pengamal Shaklee tiada masalah buah pinggang.

Darah pengamal Shaklee mengandungi vitamin yang paling banyak, kerana vitamin Shaklee mudah di serap, berbanding vitamin lain.

Walau bagaimanapun, kajian ini tidak menunjukkan makan suplemmen bukannya satu BULLETPROOF kepada penyakit kronik, cumanya risiko penyakit seperti diabetes dapat dikurangkan.

Jap lagi kita sambung cerita na.. stay tuneee.. hehehe


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Wednesday, 1 February 2017

Promosi Februari 2017 Gempak Hebat


Tudia terpampang conversation order alfalfa dan ostematrix.

PROMO FEBRUARI LAGI GEMPAK !

❤Alfalfa S : Beli 1 Percuma 1 (Tarikh Luput : Ogos 17)
❤Alfalfa L : Beli 1 Percuma 1(Tarikh Luput : Jun 17)
❤Lecithin : Beli 1 Percuma 1 (Tarikh Luput : April 17)

*Ini adalah Stok Clearance. Jika beli macam biasa, anda akan dapat Alfalfa & Lecithin dengan TARIKH LUPUT 2018

❤Ostematrix : Beli 2, diskaun 5%
❤ Ostematrix : Beli 6 Percuma 1
❤ Vitalea for Children : Beli 3 Percuma 1

🎁Beli 2 Vivix, PERCUMA 2 Paperbag
🎁Beli 1 Shaklee Exclusive Mug pada harga RM10.60 (worth RM19.88) dengan belian :
>>>>> Energy Life Set : 2 botol Vivix
>>>>> Daily Essential Set : Vitalea, Vit C, Omega, ESP
(ESP ada stok semula pada 18.2.17)

==========
Untuk sekarang yang tiada stok :
ESP
Collagen
Nutriwhite Make Up Remover
Nutriferon

Pakat-pakat nak jimat la kan.. nak dekat raya ni.. jimat lebih, raya lebih!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Sunday, 15 January 2017

YA ALLAH...JANGAN AMBIL ABAH. 😢

Betul kata pepatah, malang tu tak berbau.
Kita sangka panas hingga ke petang tapi mendung seakan datang tanpa diduga.

September 2016.
Detik yang takkan saya lupakan.

Petang tu mak telefon dari kampung.
Dalam sendu mak bagitau..

"Akak, abah sakit....abah tak nak makan, tak nak minum. Abah asyik terbaring saja".

"Sedih mak tengok abah". 😢

Saya yang dengar luahan mak, mula tak keruan kat sini. Jujurnya masa tu juga rasa nak terbang balik ke kampung.

Air mata memang dah jadi peneman setia masa tu.

Sedih sangat bila kenangkan lelaki yang tak pernah kecewakan saya.
Lelaki yang tak pernah jemu mendidik saya.
Menjadi peneman cerita suka duka saya sebelum ni.

Kini terlantar sakit tanpa sebab.

Doktor sendiri tak dapat cari punca kenapa abah jadi macam tu. Malah mereka minta abah balik saja.

Ye..abah tak pernah jatuh sakit, malah tak pernah ada sakit apa-apa.

Jadi, bila dapat berita yang abah sakit.
Memang sesuatu yang sangat mengejutkan kami sekeluarga.

Abah seorang yang penyabar.
Jujurnya saya sangat rapat dan manja dengan abah.

Teringat senyumannya, buat saya semakin sedih, sebak...

"Abah...abah...abah jangan tinggalkan akak.." 😭

Allah...sedihnya hanya Allah yang tahu.
Tak fikir panjang terus telefon suami di pejabat dan maklumkan yang abah sakit.

Tak lama lepas tu, suami balik. Kami terus bergegas balik ke kampung. 3 jam lebih perjalanan tu saya rasakan terlalu lama.

Sesampai di rumah mak, ramai saudara mara yang datang melawat abah.

Saya terus melulu kat abah.
Masa tu air mata jatuh tak henti-henti.

"Ya Allah...abah kenapa sampai jadi macam ni, kenapa ni abah....sedih la kakak tengok abah".

Nampak mengalir air mata abah...😢

Saya cium, saya peluk abah seeratnya.
Dalam hati tetap berdoa semoga Allah kembalikan kesihatan abah.

Saya tanya mak, "mak...VIVIX ada lagi tak?"

Mak cuma angguk lesu.
Ada sendu di wajahnya.
Ada duka dihatinya.
Ada kerunsingan mengganggu fikirannya.

Saya terus ke dapur bancuhkan 2 sudu besar VIVIX dengan setengah gelas air masak. Suapkan abah.

Ya Allah...sedihnya tengok abah hirup air VIVIX tu. Menggigil tangan dan badan sebab terlalu lesu.

Setiap hari, saya pastikan abah minum VIVIX 3 kali dalam sehari.

Abah masih tak nak makan, jadi saya bancuhkan juga air Performance Drink untuk abah 2 kali sehari. Sebab dah tak sanggup nak tengok abah jadi terlalu lesu, lemah dan tak bermaya.

Sesungguhnya kuasa Allah tu maha besar.

Selepas 3 hari berturut-turut saya berikan abah VIVIX dan juga air Performance Drink, dah mula nampak perubahan positif pada abah.

Dari terbaring, abah dah boleh duduk.
Abah dah mampu bangun buang air sendiri. Kalau sebelum ni, mak yang akan cebokkan abah.

Masuk hari keempat, abah dah mula nak makan. Muka abah pun dah pucat lagi.

Syukur aku panjatkan padaMu ya Allah..
Alhamdulillah...dalam tempoh seminggu abah beransur sihat.

Dah mula sebut rindu nak ke kebun. Hehehe..

Mak pulak nampak lebih tenang, lebih lega. Mungkin sebab dah nampak kembali senyuman abah.

Kini hampir 4 bulan berlalu.
Abah semakin sihat, begitu juga dengan mak. Nampak mereka berdua lebih bahagia.

Nikmat apa lagi nak saya dustakan bila Allah bantu sembuhkan orang yang paling saya cintai dengan asbab VIVIX Shaklee.

Kenapa VIVIX?
Apa yang hebatnya VIVIX?

Betul....saya takkan berpaling dari VIVIX.
Sebab saya tau VIVIX powerful sebagai agen membantu mencegah penyakit dan mengurangkan sakit.

VIVIX kaya dengan anti oksida yang menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel kulit dan tubuh abah selama ni.

Badan abah ibarat mesin yang dah lama dipakai, makin lama makin usang. 😢

Jadi untuk kembalikan kesihatan abah yang kian terjejas, hanya VIVIX saja yang mampu.

Terima kasih Allah kerana Kau pelihara kesihatan mereka hingga kini.

Sempena promo VIVIX bulan ni, saya nak hadiahkan untuk mak abah.

Memang la VIVIX agak mahal, tapi nilai kasih sayang mak abah lebih mahal dari tu. Bila mereka dah tutup mata, nak berbakti pun tak guna lagi.

Jom hargai orang yang telah banyak berkorban demi membesar dan mendidik kita.

Semoga kesihatan mak abah kita semua semakin baik. Amiin...

Buat sahabat yang sudi membaca, moga Allah lipat gandakan rezeki kita. In Sha Allah..

Sumber testimonial sebenar dari PUAN ZURAINI MOHD GHANI
 
nak order Vivix, hubungi saya atau terus order di sini. 




Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Tuesday, 3 January 2017

3 MAKANAN TERBAIK SEWAKTU SAKIT PERUT

Apabila kita dilanda sakit perut, sudah tentu kita risau untuk memilih makanan yang betul supaya tidak memburukkan lagi keadaan.

Adalah penting untuk makan makanan yang betul sewaktu sakit. Kurang makan akan melambatkan penyembuhan. Misalnya tatkala diserang demam selsema, anda perlu pastikan anda minum air yang mencukupi dan menikmati hidangan yang berkhasiat.

Tetapi jika diserang sakit perut, mengekalkan hidrasi tubuh dan makan hidangan yang lembut adalah cara untuk sembuh lebih cepat. 3 cadangan untuk speed recovery adalah
  1. Pisang
  2. Halia
  3. Biskut kraker/roti bakar
Untuk mengekalkan hidrasi tubuh, anda boleh mengambil minuman performance drink yang berperisa oren dari Shaklee

Image result for performance drink shaklee

Testimoni Performance Drink kembalikan tenaga pada tubuh

Image result for performance drink shaklee sakit perut

Jom order sekarang!! Klik gambar ya! Kemudia jangan lupa hubungi saya untuk dapatkan cara makan dan hadiah anda :)



Nak dapatkan performance drink sekitar anda?
Boleh hubungi agen-agen terdekat anda sekarang di sini --> WAKIL JUALAN

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Ibu nampak TUA!

Pagi-pagi lepas subuh dah kena complain dengan Hero no 2, Hazeeq.

Ibu ni nampak TUA la..

Uish, awat kata camtu? Sentap ibu pagi2 dah kena sedasss


Mata ibu tu, macam bengkak, tak elok adik tengok, macam tua..

Waaaa...eye bag ka? Tak sangka pulak hero ni sangat memerhati ibu. Ingatkan dia jenis tak kisah. Hehehehe..

Biasala kan, mak anak 3 ni tidoq tak cukup, siapkan baju anak-anak sekolah, tengok buku-buku depa. Pastu si kecik pulak tidoq lambat, tengah malam bangun menyusu lagi. Tu tak masuk tahajud lagi.. ececece... ya lah tuuuu...

okeh, lepas ni ibu kena order Eye treatment. Baru lah nampak muda di mata 4 hero termasuk abahnyaaa... hahahhaa

Sapa nak cuba dan jadi muda jugak?

Meh, wsap 012-5299013, uolls mesti terkejut harga dia super best!

#kaklongshakleejitra
#shakleejitra

p/s gambar cari kat google sb ibu tak beli lg. hehe ampuan tuan gambar!


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

18% UMUR LEBIH PANJANG

Pengambilan 2 jenis asid lemak omega 3 boleh merendahkan risiko kanser dan lain-lain penyakit kronik sekurang-kurangnya sebanyak 18%.

Kenyataan tersebut berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Epidemiology. Kajian dilakukan ke atas 70,000 responden selama 5 tahun dengan memantau amalan diet dan pengambilan suplemen omega selain kadar dan serangan pelbagai jenis penyakit.

Dapatkan suplemen Omega Guard anda sekarang!! Klik gambar untuk pesanan dan hubungi saya untuk hadiah dan khidmat nasihat cara pemakanan ekslusif untuk anda sekarang!



 OMEGA




Fiza 012-5299013
 Shaklee Jitra
Shaklee Malaysia
FB : Noorhafiza Akib

Monday, 2 January 2017

7 PUNCA RASA LETIH ATAU PENAT SAMPAI NAK BUKA MATA PUN TAK BOLEH

Assalamualaikum

Hai, tajuk ni best kan.. dan saya rasa hampir semua wanita mengalaminya.
Bagi saya pulak, start saya kerja sejak 2004 memang awal malam sekitar pukul 9pm tu, mata bagai di gam gam. Badan letih lesu, lepas dinner terus flat. Selalu lah, solat isyak pukul 5 pagi sebab memang dah zzzz lepas dinner.

Apa puncanya?

Ahaaa.. bila saya pikir, mungkin sebab tekanan darah saya rendah masa tu, saya mudah letih. Pernah juga pitam sekejap. Hb sudah tentu la rendah. Mungkin juga saya ni mild anemia, tapi.. disebabkan saya ingat situasi saya ni biasa maka tak pernah saya jumpa doktor untuk dapatkan nasihat. Jika situasi ini berlaku, bermakna, anda kekurang zat besi dan Vitamin B terutamanya B12.

Namun, sampai bila kita nak alami situasi begini, sampai berkeluarga?

Masalah letih saya ni berlarutan sehingga berkahwin dan anak 2. Jadi masalah besar pula sebab balik kerja, lepas makan dah tak dak tenaga nak melayan anak-anak. Mak tido, anak ketuk kepala dengan sudip. Ketuk pun ketuk lah anak, mak nak buka mata pun tak larat.

Namun, selepas saya ambil SET MENYUSU SHAKLEE (Vitalea, b complex, vitamin C, Alfalfa), tanpa saya sedar, masalah letih saya ni selesai. Pukul 12 malam pun boleh lagi buat kerja-kerja rumah. Almaklumlah, malam ja nak basuh baju, sidai kain, sapu sampah, kemas dan sebagainya. Alhamdulillah many problem solved.

Image result for tired mom quotes

Jom kita cek punca-punca rasa letih selain kurang zat besi dan vitamin B

7 PUNCA RASA LETIH ATAU PENAT SAMPAI NAK BUKA MATA PUN TAK BOLEH


Selain daripada keletihan yang mungkin berpunca daripada penyakit, berikut adalah sebab-sebab lain mengapa tubuh kita mudah merasa letih dan lesu :

  • Sensitiviti elektrik


Rasa letih dan lesu juga boleh disebabkan kerana kita dikelilingi dengan alat-alat elektrik. Ada kajian yg menyatakan bahawa sensitiviti elektrik menpengaruhi 35 peratus terhadap populasi dunia di mana ia memberi kesan pada sistem semula jadi badan.

Contohnya adalah seperti meletakkan telefon bimbit kat sisi katil, penggunaanhair dryer melebihi 10 minit, meletakkan jam digital bersebelahan ketika tidur dan terlalu dekat dengan skrin komputer.

  • Makan tengah hari

Makan yang tidak menentu dan tidak teratur menyebabkan kita mudah marah dan keletihan. Amalan pemakanan yang tidak teratur mempengaruhi tindak balas imunisasi yang mengurangkan amaun tenaga dalam badan. Makan tengah hari sepatutnya tidak diambil terlalu berat kerana iboleh menyebabkan kita rasa mengantuk dan malas. Kan?

  • Kekurangan zat besi dan vitamin B12

Kekurangan Zat Besi dan Vitamin B seperti vitamin B12 boleh membawa kepada penyakit anemia. B12 pula berfungsi dalam sistem darah dengan membantu membawa oksigen ke serata badan. Zat besi pula penting dalam penghasilan darah merah. Tanda-tanda penghidap anemia ialah kulit kelihatan kekuningan, tetapi jika anda letih dan cepat emosional try ambil vitamin B12.

Credit : Google


  • Cara senaman

Senaman telah terbukti memberi manfaat terbaik kepada tubuh badan. TApi jika dilakukan pada waktu yang tidak betul dan cara yang salah, bukan je kita akan rasa letih, malah tenaga akan berkurangan dan kesannya paling dirasai pada keesokan harinya terutamanya pada hari Isnin.

  • Dehidrasi

Kajian menunjukkan walaupun kita kehilangan air pada kadar yang sederhana, daya tumpuan dan mental boleh terganggu dan menjadi lembap. Keadaan ini seterusnya akan menyebabkan badan menjadi lemah dan letih. Sekiranya anda rasa letih atau tidak mampu berfikir dengan baik, cuba minum satu hingga dua gelas air. Mungkin kekurangan air dalam badan.....


  • Ubat-ubatan

Sebenarnya banyak ubat-ubat sintetik yang memberi kesan negatif seperti rasa letih dan mengantuk. Antaranya ialah ubat bersifat anti-deprasi serta ubat migrain dan darah tinggi.

  • Tidur kurang berkualiti atau tidak lena

Bukan mudah untuk mendapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Ramai yg gagal tidur dengan lena disebabkan gaya hidup yang tidak sihat. Tidur yang cukup bukan semata-mata untuk kecantikan, yang lebih penting ia mempengaruhi tahap kesihatan. Ostematrix atau kalsium magnesium shaklee antara suplemen yang dapat membantu anda mendapatkan tidur yang berkualiti.

Anda nak tips untuk hilangkan penat dan letih dengan cara mudah?

Image result for vivix shaklee testimoni
Image result for vivix shaklee testimoni


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra