Thursday, 31 December 2015

Cara Jimatkan Bateri Telefon Bimbit Anda

Assalamualaikum

HAri ni saya rasa nak share 1 tip bagaimana nak jimatkan bateri hp anda. Cara ni saya sendiri praktikkan dan memang berkesan untuk smart phone saya. heheh.. senang aja.

  1. Cari setting macam dalam gambar ni
  2. Off kan wifi dan mobila data bila anda tak gunakannya
  3. Contohnya time driving, meeting, mandi manda, solat, makan, shopping, buat kerja, tido
Cubalah InsyaAllah jimat bateri tau. Biasa saya guna hphone ni setengah hari dah kena caj, almaklumlah.. bateri dah 2 tahun. Bila buat cara macam kat atas ni, alhamdulillah bateri tahan sehari. ok la kan.. kalau jalan-jalan tu, tak la kalut cari power bank sebab bateri habis.. senang sgt, off ja mobile data atau wifi smart phone kita. Series, internet ni memang guna banyak bateri.



Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Sunday, 20 December 2015

Shala Pizza di Pekan Simpang Kuala, Alor Setar

Semalam pi cos herbal blend di Simpang Kuala, Alor Setar. Ni customer baru. Alhamdulillah hasil blogging juga ni. hehe.. brader tu cakap nak repeat order vitamin lain pulak.. Alhamdulillah.. rezeki..

Lepas cod shaklee depan Maybank Simpang Kuala, tiba-tiba ternampak Shala Pizza.. wahh... macam best ja. Husband cakap sedap. Pastu ajak makan skali. Wow, rezeki terpijak.. hehe.. lokasinya betul-betul dengan traffic light Pekan Simpang Kuala. Buka dari pkl 11 pagi - 11 malam



Kami order set utk 2 orang. Ada
1 regular pizza
2 mushroom soup (lebih sedap dari Pizza Hut, tapi tak boleh lawan Secret Recipe)
1 large garlic bread
2 softdrinks or ice lemon tea

RM 25.90 saja! Seriou murah. Pizza 10 inci tu! 

Anak-anak 2 orang yang tak suka pizza tiba-tiba malam ni suka pizza.. depa cakap roti pizza ni lembut.. haaa.. memang betul! Cheese yang banyak, Garlic bread yang besar gedabak, garlic spread pun banyak. Air kami tukar ke ice lemon tea tanpa extr charge. Rasanya pulak just nice, tak dak la manis tak hengat tuuu.. hehehe.. alhamdulillah, pasni boleh dine in lagi! Cubalah!


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra Alor Setar

Monday, 14 December 2015

Lecithin banyak manfaat, Mempertingkatkan Daya Ingatan

Lecithin bermaksud

a substance widely distributed in animal tissues, egg yolk, and some higher plants, consisting of phospholipids linked to choline.

Haaa.. nampak tak, perkataan choline atau orang melayu panggil kolin.

Apa pulak maksud kolin ni?

Kolin adalah vitamin penting larut air, yang sering diklasifikasikan dengan vitamin kelompok vitamin B. Kolin memiliki banyak fungsi penting, termasuk menjadi bahagian integral dari membran sel, bahan baku untuk neurotransmitter asetilkolin, dan penyumbang untuk kelompok metil yang diperlukankan oleh kebnayak proses-proses penting dalam tubuh. Hati adalah organ yang dapat memproduksi beberapa kolin, namun sebahagian yang diperlukan oleh tubuh masih harus diperoleh dari berbagai sumber makanan. Jumlah kolin harian yang direkomendasikan untuk lelaki dewasa adalah 550 mg, dan wanita adalah 425 mg.

Kolin dalam lecithin membantu
  • mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress di mana kolin yang terkandung dalam lecithin berfungsi membentuk penghantar untuk saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran.
  • memperbaiki daya ingatan
  • menghalang alzheimer
  • meringankan stress
  • tumbesaran sihat janin bagi wanita mengandung

Nak dapatkan Lecithin dari Kami? Order terus melalui web ini atau hubungi saya untuk konsultasi percuma!


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra / Alor Setar

Thursday, 10 December 2015

Penyebab Batu Karang

Bagaimana batu karang terjadi?

Batu karang terbentuk hasil daripada enapan kolesterol jahat.

Batu karang terbentuk apabila kandungan bahan seperti kalsium, oxalate, cysteine atau asid urik di dalam air kencing pada kadar yang tinggi. Batu boleh terbentuk jika bahan tersebut pada kuantiti biasa tetapi jumlah air kencing sangat rendah.
Bahan tersebut akan membentuk kristal halus yang kemudian melekat pada dinding buah pinggang dan membesar hingga menjadi batu karang. Biasanya, batu karang akan bergerak melalui saluran air kencing dan keluar dari badan apabila kita membuang air kecil. Batu karang akan menyebabkan rasa sakit jika saiznya besar dan tersekat di saluran air kencing.
Punca Pakar perubatan percaya pembentukannya dipengaruhi genetik, persekitaran, diet dan jangkitan kuman di saluran kencing. Oleh itu, sukar untuk menjangka siapa mendapatnya. Jika ada ahli keluarga pernah mendapat batu karang, maka anda mungkin boleh dapatnya. Mereka yang pernah dijangkiti kuman di saluran kencing mudah mendapatnya.
Simptom Simptom utama adalah rasa sakit teramat sangat di belakang atau pinggang, digambarkan lebih teruk daripada sakit bersalin.
Apabila sakit menyerang, ia berlanjutan selama 20 hingga 60 minit dan dalam tempoh itu, sakit akan datang dan pergi. Hampir semua pesakit batu karang ada kesan darah di dalam air kencing atau hematuria.
Ramai pesakit turut rasa sakit atau panas apabila kencing dan boleh nampak butiran pasir halus di dalam air kencing. Ada mengadu demam, menggigil, rasa loya dan muntah.
Namun, ramai pesakit yang tidak mempunyai sebarang simptom. Mereka hanya tahu mengenai batu karang melalui pemeriksaan kesihatan bertujuan mengesan penyakit lain.
Rawatan moden Rawatan bergantung pada saiz dan lokasi, kadar kesakitan dan keupayaan pesakit untuk minum. Jika doktor merasakan batu karang boleh keluar melalui air kencing kerana pesakit boleh tahan sakit, makan minum seperti biasa, mereka boleh berehat di rumah dan menunggu batu karang keluar sendiri.
Jika pesakit mengalami kesakitan teruk atau loya, doktor akan menahannya di hospital dan memberi ubat tahan sakit dan memasukkan air melalui saluran darah anda (IV fluids).
Jika pesakit mengalami demam dan sakit teruk, mereka akan ditahan di hospital untuk rawatan dan mengelak jangkitan kuman lebih serius.
Jika batu karang tidak dapat keluar sendiri melalui air kencing, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan kecil atau prosedur perubatan lain antaranya proses Lithotripsy yang sesuai untuk batu karang bersaiz kurang 1 cm.
Pencegahan Pengambilan air yang banyak membantu mencegah kristal halus bercantum dan membentuk batu karang lebih besar. Ia juga memudahkan badan membuang batu karang yang bersaiz sangat kecil.
Pemakanan memainkan peranan mencegah pembentukan batu karang. Antara makanan yang menyebabkan pembentukan batu karang jika diambil berlebihan, daging, organ dalaman haiwan, garam, kacang, bayam, coklat, keledek, supplemen kalsium dan supplemen vitamin C berlebihan.

Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20131103/kn_02/Penyakit-batu-karang#ixzz3tshuF4xg 
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sebab itu, pengambilan supplemen yang paling baik seperti Shaklee adalah penting. Kalsium Shaklee disertakan dengan magnesium, vitamin D dan boron supaya penyerapan lebih baik dan tiada sisa ditinggalkan dalam badan. Begitu juga dengan vitamin C. Vitamin C shaklee adalah direka khas melepaskan manfaat vitamin C mengikut masa. Maka, tiada pembaziran dan lebihan vitamin C yang memudaratkan badan

Untuk masalah batu karang, dicadangkan mengambil supplemen

  1. Vivix - membaiki dan melindungi selular DNA supaya sentiasa baik, mengawal genetik supaya sentisa melambatkan penuaan sel badan, menggalakkan pembentukan mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel tubuh. Jadi, sel tubuh akan sentiasa bertenaga dan sihat untuk melawan penyakit dan ketidakstabilan
  2. Omega - EPA dan DHA dalam minyak ikan ini mencegah penyakit saluran darah dan strok, mengimbangi tekanan darah, mengimbangi kepekatan darah, merendahkan tahap kolesterol, menghindar pembekuan darah, mengawal masalah obesiti, mengurangkan risiko penyakit jantung
  3. Lecithin - merendahkan tahap kolesterol dalam darah, memecahkan lemak, menghalang penempelan kolesterol dalam saluran darah
  4. Alfalfa - menyingkirkan lemak dan kolesterol, kaya dengan protein, asid amino, klorofil serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim an fitokimia. Sifatnya yang sangat beralkali boleh mengembalikan tahap Ph badan kepada normal (mencuci hati, darah dan usus), menghilangkan toksin dari badan, membersih hati, kolon dan mencantikkn kulit dan otot
  5. B complex - menrunkan kadar oksolat
  6. Vitamin C - mengasidkan urin, Batu karang tidak terbentuk dalam urin asid
  7. Carotomax - menyembuhkan saluran uriniari yang luka akibat batu karang
  8. Ostematrix - kandungan magnesium dalam ostematrix menurunkan oksalat (garam mineral yang berlebihan akibat pengambilan makanan yang tinggi kolesterol)



ORDER SEGERA DARI SHAKLEE DI SINI --> SET BATU KARANG


Pastikan hubungi saya untuk dapatkan hadiah istimewa dan cara makan yang betul ya!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Lecithin memecahkan lemak. Bagaimana?

Kita tahukan bahawa LECITHIN ni banyak sangat khasiatnya.

Salah satu fungsi lecithin adalah

PEMECAH LEMAK DAN KOLESTEROL

Tapi, bagaimana?

Lecithin bertindak sebagai "pembersih" salur darah.

Pengambilan tambahan membantu mengemulsi metabolisma lemak, kolesterol dan trigliserid di dalam tubuh.

Apa maksud mengemulsi?

Mengemulsi bermaksud menstabilkan dan mencampurkan. Contohnya, lecithin bertindak memecahkan lemak dengan cara mencampurkan dengan bahan perkumuhan dan dihantar keluar melalui najis. Untuk lebih faham lagi, kita ambil contoh lemak dalam sup tulang. Kita curahkan air panas dan limau pada pinggan mangkuk yang terkena lemak sup tu dan barulah ia dapat ditanggalkan.

Begitu juga lecithin, ia pecahkan lemak dan bertindak sebagai pengemulsi kolesterol jahat dalam pembuluh darah dan membawanya keluar dari badan kita.



Berita baik bagi yang ingin mencuba lecithin, harga promosi terlajak laris bulan Disember 2015 ini, hubungi saya untuk maklumat lanjut ya!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Monday, 7 December 2015

Berapa jumlah vitamin C yang diperlukan oleh Badan?

Anda tahu tak berapa jumlah kandungan Vitamin C yang diperlukan oleh badan kita?


Mengikut RDA (recomended dietary allowance), orang dewasa memerlukan 75-100 mg Vitamin C sehari.

Jumlah keperluan vitamin C akan meningkat seiring dengan usia kerana tubuh yang semakin membesar memerlukan lebih banyak zat untuk menampung keperluan badan kita.

Bayi dan kanak-kanak mendapatkan vitamin C daripada susu ibu, jadi kita dapat perhatikan melalui jadual di atas, lactating woman (ibu menyusu) memerlukan paling banyak vitamin C kerana ibu menyusu menyalurkan vitamin C untuk bayi juga.

Namun begitu, kita disarankan mengambil UL (upper level) dos kerana vitamin C sangat mudah termusnah sekalipun dalam badan kita. Jom kita tengok sebab-sebab vitamin C musnah

  • stress - keresahan mempercepatkan penyusutan Vitamin C
  • merokok - 1 batang rokok mampu melupuskan 50-100mg Vitamin C, walaupun anda perokok pasif (suami atau orang sekeliling merokok), anda terdedah kepada asap rokok malah lebih bahaya
  • Kita mengambil Kontraseptif dan Pil Penahan Sakit. Ini akan mengurangkan Vitamin C dengan banyak sekali.
Disebabkan kes -kes di atas ini, kita disarankan mengambil 500-2000mg vitamin C. 1 biji vitamin C shaklee membekalkan 500mg khasiat vitamin C namun, lebih baik kerana vitamin C shaklee direka untuk membekalkan 100mg vitamin c selama 5 jam berturut-turut. Inilah yang dinamakan SUSTAIN RELEASED!

Hebat bukan! Jadi, tiada pembaziran berlaku seperti vitamin C jenama lain sebab tubuh badan kita hanya memerlukan dan mampu menyerap maksimum 200mg vitamin C pada suatu masa. Jadi, jika anda kurang sihat, makan lah 2 biji vitamin C Shaklee 2 kali sehari. InsyaAllah ia sangat-sangat membantu anda pulih lebih cepat.  Berminat nak dapatkan vitamin C shaklee?

Order di SINI----> VITAMIN C SUSTAIN RELEASED

ATAU

hubungi saya segera untuk mendapatkan harga yang BEST!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Sunday, 6 December 2015

7 sebab kenapa kita perlukan vitamin C

Kenapa kita perlukan Vitamin C?

♥ Vitamin C atau Asid Askorbik amat bermanfaat pada kesihatan manusia. Vitamin C adalah vitamin asas yang di perlukan tubuh manusia. Ia berfungsi sebagai antioksida yang dapat melindungi tubuh daripada serangan radikal bebas

♥ Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.

♥ Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amatdigalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.

♥ Detoksifikasi. Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.

♥ Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.

♥ Penyakit skurvi adalah akibat kekurangan vitamin C. Sesiapa yang mengalami pendarahan pada badan, lebam-lebam, gusi mudah berdarah, gigi mudah tercabut dan luka lambat sembuh, pendarahan dalam otot dan sendi adalah disebabkan kekurangan vitamin C. Jelas sekali vitamin C adalah umpama gam yang melekatkan sel-sel lalu menjadikan tisu-tisu dalam badan kita tidak mudah koyak atau terluka. Mereka yang sedang sakit adalah disarankan mengambil vitamin C pada dos yang lebih tinggi bagi mempercepatkan proses penyembuhan.

♥ Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran lima kali sehari. Namun kekangan masa dan tekanan kehidupan masa kini menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui air kencing. Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu, tidak perlulah menelan pil tetapi jika sebaliknya adalah dinasihatkan agar mendapatkannya dalam bentuk tablet. Ada pelbagai jenama vitamin C dipasaran. Jika tanya saya sudah pasti pilihan vitamin C terbaik ialah Vita C Sustained Release Shaklee.
sumber : SINI





Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Thursday, 3 December 2015

Lecithin


FAEDAH & KEGUNAAN LECITHIN

- Lecithin membersihkan saluran darah dan juga pengemulsi semula jadi bagi lemak di dalam darah. lecithin ni emulsifier yang sangat power!

- Mencerdaskan otak dan mengurangkan nyanyuk.
- mengawal penggumpalan platlet darah.
- Menggalakkan penyerapan vitamin A,D,E,K.

- Mengekalkan kandungan air dalam kulit.
- Untuk metablisma lemak.

SIAPA YANG PERLU AMBIL LECITHIN

- Pesakit DIABETES – mereka tak boleh kekurangan lecithin
- Pesakit BUAH PINGGANG – kolina dalam lecithin meringankan tugas buH pinggang untuk memproses protein

- Penderita KEGUGURAN RAMBUT – memerlukan lecithin kerana kekurangan inositol (komponen dalam lecithin menyebabkan keguguran rambut).
- Pesakit STROK.

- Orang yang banyak mengambil karbohidrat kerana ia boleh membentuk lemak dalam darah.
- Orang yang mengalami KOLESTEROL TINGGI.
- Orang yang mengalami masalah fokus, terutama koordinasi anggota badan.

- Pelupa.
- Ibu menyusu untuk lancarkan air susu dan merawat bengkak susu.
 Ingin ketahui dgn lebih lanjut?

COD AREA : ALOR SETAR/JITRA/KANGAR
email : cerdas2@yahoo.com
sms/whatsapp : 012-5299013
fb : http://www.facebook.com/CerdasCergas
http://www.facebook.com/noorhafiza.akib

boleh isi form ini untuk order DI SINI

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Bagaimana menenangkan Bayi anda yang Menangis

Biasa kan, bayi kecik menangis. Dulu saya penah kongsikan 5 jenis tangisan bayi, hari ni saya nak kongsikan pula cara menenangkan bayi yang menangis

https://www.youtube.com/watch?v=d-nBoQ8EASs

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Disember 2015 Savings

Promosi Disember 2015


Saja la nak announce promosi bulan Disember 2015 ni.

beli 6 dapat 1 percuma
beli 2 diskaun 5%

  • Collagen powder 
  • Lecithin
Beli 3 percuma 1
  • Vitalea for Children


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Wednesday, 2 December 2015

Makan Supplemen Tetapi Semakin Teruj

[HEALING CRISIS]

Pernah tak bila ambil sesuatu supplement tiba-tiba pening, sakit kepala berdenyut-denyut, macam nak demam.Kulit muka yang licin bertambah teruk.

Haa.. tu sebenarnya krisis penyembuhan tau.

Healing crisis atau krisis penyembuhan akan dilalui hampir semua yang mengambil produk Shaklee. Hanya segelintir sahaja yang OK. Mungkin kerana asalnya badan mereka pun dah sihat.

Krisis penyembuhan ni selalunya dilalui dalam tempoh seminggu, sebulan & paling lama 3 bulan.

Kenapa berlaku KRISIS PENYEMBUHAN nii?

Ia berlaku kerana penyesuaian badan sedang berlaku dengan supplemen yang diambil. Simptom-simptom yang berlaku kelihatan seolah-olah seperti penyakit asal tetapi ia sebenarnya bukan. Ia adalah tindakbalas badan kita apabila tubuh yang kekurangan khasiat dibekalkan dengan nutrisi dengan mengejut!

Oleh kerana sudah bertahun-tahun (malah berpuluh tahun mungkin) badan kita penuh dengan toksin – sisa-sisa, makanan berkimia, lemak dan stress ditambah dengan diet tak seimbang, kurang tidur, pengambilan antibiotik & ubat-ubatan – maka supplemen ni bertindak untuk detoks yakni buang segala benda-benda toksin ni dari badan kita.

Oleh kerana ia bertindak pantas & badan kita pula seolah-olah tak dapat kejar untuk buang toksin yang bertimbun ni, maka muncullah krisis penyembuhan ni.

Secara mudah saya boleh cakap krisis penyembuhan ni umpama baju yang dibasuh dalam mesin basuh.

Cuba anda bayangkan anda adalah baju-baju yang dibasuh dalam mesin. Mesti rasa pening kena pusing-pusing, lepas tu ditambah bahan pencuci yang pahit & berbuih-buih, lepas tu dilemaskan dalam air yang banyak. Bila spin tu mesti rasa mabuk kan..tapi bila mesin basuh berhenti je, anda, baju-baju ni, keluar dalam keadaan wangi & bersih!

My advice?

Banyakkan minum air kosong ye! Untuk pastikan badan kita dapat proses dengan lancar.

ANDA ADA SIMPTOM-SIMPTOM INI? AWASSSS

Ada beberapa petanda kemungkinan anda mempunyai kadar kolestrol tinggi

1)Rasa berat di tengkuk hingga rasa sengal belakang leher
Sebahagian besar orang merasakan berat di kepala dan sengal-sengal sebagai gejala awal. Gejala ini muncul akibat kurangnya oksigen akibat gangguan kolestrol yang menghalang oksigen berjalan lancar.

2. Cepat mengantuk

Ia seringkali berlaku terutama apabila reading sudah tinggi sekali, misalnya trigliserida yang normalnya dibawah 200 mg atau 150 mg, ada yang sampai 600 atau 700 mg biasanya akan menyebabkan mengantuk

Hal ini terjadi kerana kurangnya aliran oksigen ke otak akibat pembuluh darah yang semakin sempit kerana adanya timbunan lemak akibat kolesterol.

 3. Rasa keletihan

Kadar kolesterol yang tinggi dapat menyebabkan aliran darah menjadi pekat sehingga oksigen menjadi berkurang. Maka, badan akan mudah keletihan kerana kurang oksigen untuk badan.

Ketika plak terbentuk di dinding arteri, ia boleh menyebabkan keadaan seperti atherosclerosis, penyakit jantung koroner (PJK) dan penyakit mikrovaskuler koroner atau coronary microvascular disease (CMD). Keadaan seperti inilah yang menyebabkan badan terasa mudah lelah. 

4. Timbunan lemak di atas kelopak mata ( bintik kolesterol)

Biasanya timbunan ini mengandungi kadar trigliserida (molekul asam lemak) yang tinggi.

 5. Sering sakit kepala

Ini kerana kolesterol yang tinggi dalam darah menyebabkan terjadinya penimbunan plak-plak di pembuluh darah arteri sehingga menyebabkan terjadinya artherosclerosis. ini akan membuat arteri menjadi sempit dan membuat aliran darah ke kepala dan otak berkurang, sehingga menyebabkan rasa sakit di kepala. 

6. Kaki bengkak



Kaki merupakan organ tubuh yang paling jauh dari jantung. Ketika pembuluh darah semakin sempit dan aliran oksigen berkurang, maka tentu saja yang paling sedikit mendapatkan darah adalah kaki. Hal ini akhirnya menyebabkan kaki menjadi seperti bengkak. Keadaan ini hampir sama dengan keadaan ketika anda terlalu lama duduk ketika dlm perjalanan jauh.

Ikhtiar dengan omega guard Shaklee!



Berminat untuk membuat pesanan sekarang?

ORDER di sini ---- > SET KOLESTEROL/DARAH TINGGI

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Jangan lupa hubungi saya untuk dapatkan konsultasi istimewa!

Thursday, 26 November 2015

Kenapa anda perlu PILIH VITAMIN C Shaklee?



1. Harga PROMOSI yang terlajak murah. Tambahan pula 1 botol mengandungi 180 bj dan tahan sehingga 6 bulan.

2. Sistemnya yang SUSTAIN released - pelepasan mengikut masa, 1 jam 100 mg vitamin C dilepaskan untuk kegunaan tubuh badan. PENTING sebab jika pelepasan 500mg sekaligus, badan hanya serap 200mg maksimum setiap jam. Jadi baki 300mg tu terbuang sia sia sebab badan kita tak simpan Vitamin C mcm vitamin lain.


3. Kandungannya yang lengkap dengan BIOFLAVONOID membuatkannya sangat istimewa di mana ia membantu fungsi vitamin C bertindak dengan lebih efektif.

4. Ia dijamin berkesan di mana lebih 80 ujian dijalankan setiap tahun untuk memastikannya selamat, efektif dan mesra alam. Sumbernya pula adalah organik dan semulajadi. 1 biji vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 1/2 biji khasiat buah oren.

5. Sangat banyak testimoni Vitamin C shaklee di pasaran bermakna ianya terbukti berkesan dan digilai oleh semua yang inginkan kulit cantik dan sihat semulajadi smile emoticon

Hubungi saya segera +6o12-5299o13 sementara promosi masih berlangsung




Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Saturday, 21 November 2015

Khasiat Goji Berries

Penah dengar tak buah goji beri?

Haaa.. rupanya buah goji ni selalu dimasak si Lombok. Makanan fusion katanya.

Buah goji ni kaya dengan antioksidan dan 21 jenis vitqmin dan mineral lain. Untuk pengetahuan semua antioksidan berkait rapat dengan antikanser. Ia berupaya memusnahkan radikal bebas disekeliling kita yang merangsang pembentukan sel kanser.

Goji beri ini kaya dengan zat besi, protein, vitamin C, vitamin b12 dan b6, vitamin A dll. Wahhh.. banyak kan khasiatnya!

Friday, 20 November 2015

Fungsi GLA Complex untuk Lelaki dan Wanita

FUNGSI GLA COMPLEX

✅Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
✅Membantu meningkatkan kesuburan (bagus utk mereka yg ingin cuba hamil)
✅Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
✅Membantu dalam menangani menopaus

✅Menguatkan kuku dan rambut
✅Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
✅Membantu menangani ekzema
✅Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
✅Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri

✅Menguatkan imuniti tubuh
✅Memperlahankan proses penuaan
✅Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
✅Mengawal kencing manis dan darah tinggi
✅Mengawal kolesterol

✅Untuk fungsi saraf
✅Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan
✅Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

Hubungi saya fiza di 012 5299013 untuk mendapatkannya

Cod kawasan Jitra dan Alor Setar, Kedah

Wednesday, 18 November 2015

Advanced Joint Health Tablet

Assalamualaikum

Hari ni saya rasa haaappy sangat. Pakcik Usop yang bawak van sekolah anak saya yang sulung pagi tadi cakap, anak dia dah pos kan Advanced Joint Health Tablet pada dia..

Kisahnya begini. Beberapa bulan lepas, pakcik turun dari van nak bukakan pintu van supaya anak saya dapat masuk van. Pakcik Usop jalan terhencut-hencut. Saya hairan dan saya tanya.. kenapa?

Pakcik jawab " Jogging semalam, balik dari jogging sakit lutut pulak"
Ooooo.. ni kes sendi ni. Maka saya pun lari masuk ke dalam rumah dan bagi pakcik cuba AJHT ni. Alhamdulillah lepas 3 hari, pakcik cakap sakit lutut semakin kurang, maka dia pun berkenan nak order AJHT ni. Tapi... dia tak mampu pulak nak ambil sebotol, Jadi saya bagi la AJHT yang husband punya. Husband tak nak makan.. (husband ku memang susah benor makan supplement walhal lutut tu sakiiiittt akibat tergelincir main badminton)

So, bagi la pada pakcik tu.. alhamdulillah.. semakin berkurang sakit dan dah takda lagi terhencut-hencut tu. Lama jugak la pakcik ni tak order-order lagi walaupun dah sebulan. Confirm la dah habis sebotol kan.. Saya pun kompius jugak la.. Jadi, saya pun tanya stok AJHT pakcik Usop ada lagi ka? (soaalan berlapik gitu.. hehehhe)

Dengan happynya... pakcik bagitau.. Anak pakcik yang dok KL tu dah pos kan pada pakcik.. Alhamdulillah.. syukur, pakcik ada anak solehah pakcik!
Walaupun dok jauh, anak pakcik berbakti dengan cara lain.. hehehe.. tapi, sempat lagi saya pesan.. pakcik kalau habis stok habaq kat saya.. jimat duit pos.. waakakakaka....


Siapa nak cuba AJHT ni boleh wsap saya segera ya 012-5299013. Dalam web shaklee dah habis tau. Saya masih ada stok sebab beli banyak. Favorite pakcik di kampung.. Nak mudah, boleh juga hubungi saya di fb.. 

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Tuesday, 17 November 2015

[INFO : PETUA CEPAT DAPAT ANAK]

Lumrah bagi pasangan yang berkahwin, mesti nak dapat anak cepat-cepat. Lebih-lebih lagi bila rakan seangkatan yang berkahwin lebih kurang tempoh yang sama, semua dah menimang cahayamata, bunting pelamin misalnya. Tertekan juga kadangkala, apabila teman- teman semua dah bertiga, berempat.. kita masih berdua.

Antara penyebab biologi sukar hamil di kalangan wanita:

~ Tiub fallopian tersumbat
~ Endometriosis
~ Mempunyai hormon prolaktin yang tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yang mengganggu penghasilan telur)

~ Menghidap PCOS (mempunyai hormon kelelakian yang tinggi menyebabkan telur tidak matang)
~ Masalah hormon

~ Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur
~ Menopous sebelum waktunya
~ Masalah tiroid
~ Fibroid

Penyebab biologi di kalangan lelaki:

~ Jangkitan kuman atau penyakit yang dihidapi sewaktu kecil yang merencatkan sistem pembiakan
~ Jangkitan kuman akibat penyakit kelamin dari hubungan seksual
~ Menghidap azoopsermia iaitu testis yang tidak berfungsi untuk menghasilkan sperma

~ Menghidap hernia
~ Gangguan hormon
~ Salur sperma tersumbat
~ Mati pucuk, lemah tenaga batin, dsb

Penyebab-penyebab dari faktor luaran (lelaki dan wanita)

~ Hubungan seksual di luar waktu kesuburan
~ Stress dan tekanan
~ Pemakanan yang tidak sihat
~ Kekurangan zat
~ Amalan merokok atau meminum alkohol
~ Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan (drug)
~ Terdedah kepada pencemaran
~ Terlalu kurus atau terlalu gemuk

Bagi penyebab biologi, anda suami isteri dinasihatkan mendapat khidmat pakar dalam bidang reproduktif, agar masalah anda berdua dapat diselesaikan secara medikal.

Sekiranya anda berdua tiada masalah biologi, bermakna peluang untuk anda cepat dapat anak adalah cerah. Namun, anda mesti bersedia untuk mengubah cara hidup anda.

Bersenam
Bersenam bukan sahaja menyihatkan badan, malah memberi kesegaran minda. Badan yang sihat dan minda yang tenang menurunkan paras stress dan meningkatkan hormon kesuburan anda.

Mengelakkan pencemaran

Mungkin kita tidak dapat lari dari pencemaran, terutama pencemaran udara. Anda boleh menghentikan diri dan keluarga dari menjadi punca dan mangsa pencemaran dengan mengamalkan ‘green-living’. Setidak-tidaknya dengan berhenti merokok

Mengambil supplement (vitamin & mineral) untuk menambah kesuburan

Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement berikut:

Vita-Lea - kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.

Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.

B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.

Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma

Vita C - Sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab… akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Vita E & Selenium - bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.

Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.

Zinc - meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma.

Alfalfa – membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan.

Banyaknya supplement, mana satu yang perlu ambil? Semua kah?

Kalau nak ambil semua mungkin terlalu banyak, jadi untuk mereka yang mahu mencuba, ikhtiar untuk cepat dapat anak, saya cadangkan ambil supplement di bawah sebagai permulaan”

Untuk Suami : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama Vita-E dan Zinc

Untuk Isteri : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) atau Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama vita-E +alfalfa

Order di sini --->   SET KESUBURAN




Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Artikel sumber : Nurul Azliza

Monday, 16 November 2015

6 Jenis Vitamin Wajib Ibu Mengandung



Ada 6 jenis vitamin wajib yang ibu kena ambil tahu.

#1 : Vitamin B12

Biasanya didapati dalam daging, ikan, telur, susu. Ia penting untuk pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf.

Perlu ye pembentukan sel darah untuk kebaikan bayi yang dikandung.


#2 : Folik Asid

Ini penting tau. Untuk elakkan kecacatan spina bifida atau masalah kecacatan bahagian saraf tunjang bayi.

Ibu perlukan sebanyak 400mcg sehari.

Bila perlu ambil? Dari mula mahu hamil hinggalah 3 bulan pertama awal kehamilan, ini wajib!

#3 : Vitamin C

Vitamin C bantu menyerap zat besi yang diambil oleh ibu. Ia sangat diperlukan untuk perkembangan bayi anda seperti tulang, kulit dan juga sistem imun.

Semasa hamil sekurangnya sebanyak 85mg sehari perlu diambil.

#4 : Vitamin D

Vitamin D membantu untuk kesihatan tulang ibu dan gigi yang sihat. Juga untuk perkembangan tulang bayi juga. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dengan lebih sempurna.

#5 : Kalsium

Kalsium adalah untuk kesihatan tulang dan gigi bayi dan juga kesihatan perkembangan jantung, otot dan saraf bayi.

Ia diperlukan oleh bayi untuk pembentukan degupan jantung yang normal. Jika ibu tak cukup pengambilan kalsium, bayi anda akan ambil dari simpanana kalsium ibu dan ini akan menyebabkan risiko ibu terkena osteoporosis (kereputan tulang) di kemudian hari.

Ibu perlukan sekurangnya 1000mg setiap hari semasa hamil.

#6 : Zat Besi

Zat besi sangat diperlukan untuk membawa oksigen ke seluruh bahagian badan dan juga melalui plasenta kepada bayi.

Ibu hamil perlukan 27mg zat besi sehari. Jangan skip tau sebab kalau tak cukup zat besi ni boleh sebabkan masalah hb rendah pada ibu.

Masalah hb rendah boleh mengundang risiko pada bayi seperti kelahiran tidak cukup bulan atau pun kelahiran dengan berat badan yang tidak memuaskan. Paling menyedihkan apabila hb rendah, darah tidak dapat membawa oksigen yang secukupnya pada bayi dan boleh membawa kepada kecacatan otak dan maut.







Jom sihat dengan Shaklee!

Jangan risau, anda boleh order SET MENGANDUNG ini dari Shaklee sekarang juga! Hanya klik di sini ;;;>  SET MENGANDUNG


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Kenapa Vitamin C Shaklee ditambah Bioflavonoids

~ Bioflavonoids bekerja untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada suplemen vitamin C.

Apa itu Bioflavonoids

~ Bioflavonoids terhasil daripada bahagian berwarna sayur-sayuran, buah-buahan, bunga, herba, dan bijirin.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa bioflavonoids bertindak sebagai :

~ anti-radang
~ anti-alergi
~ anti-virus
~ anti-kanser

Fungsi Bioflavonoids dan Vitamin C

Bioflavonoids bertindak bersama vitamin C untuk :
~ melindungi dan mengekalkan struktur salur kapilari darah
~ mempunyai kesan antibakteria
~ menggalakkan peredaran darah

~ merangsang pengeluaran hempedu
~ mengekalkan tahap kolesterol darah yang lebih rendah
~ merawat dan mencegah katarak

~ bertindak sebagai antihistamin
~ mempunyai ciri-ciri anti-radang
~ mengurangkan gejala herpes mulut


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Monday, 26 October 2015

Fungsi Vitamin C untuk kulit Cantik


Vitamin C berfungsi

- menjadikan kulit lebih cerah
-  menghilangkan jerawat dan pigmentasi.
- menjaga kesihatan otot dan mencantikkan dan menghaluskan kulit.

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Nak order sendiri?

Boleh klik link di SINI ----> SET KULIT CANTIK


Tuesday, 20 October 2015

RESEPI KEK MINYAK SEMUDAH ABC

Bahan-bahan

5 bj telur ayam
Dua cawan tepung gandum
1ts baking powder
1 ts ovalat
60gm gula castor
200gm susu pekat
Secawan minyak
Sedikit esen vanilla
Pewarna ikut pilihan

Cara-caranya

Ayak tepung dan baking powder. .ketepikan

Blend atau pukul dengan mixer semua bahan kecuali tepung tadi..sampai kmbang..

pastu masuk tepung tadi..kacau sampai rata..buh pewarna..pastu bakar suhu 180 darjah celcius or kukus la..mudah 
ja kan..hihi

ni gambar google saja.. ceq tak buat lagi.. kekekeke


Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Batu Dalam Hempedu

Baru-baru ni terdengar cerita saudara masuk Kedah Medical Center sebab nak buang hatu dalam hempedu. Kemudian sejak dari itu, tertanya-tanya sorang diri bagaimana dan punca penyakit ni. Bagaimana pula nak rawat?

Jadi, daku google dan terjumpa maklumat ni dari website kementerian kesihatan. Klink sini LINK info sakit batu dalam hempedu
Pengenalan

Penyakit batu karang hempedu adalah masalah yang sering dihadapi penduduk Malaysia. Ia dikaitkan dengan peningkatan pengambilan makanan berlemak. Perkhidmatan radiologi yang semakin maju membolehkan lebih ramai pesakit didiagnosa dengan penyakit ini. Penyakit ini agak unik kerana ia melibatkan 3 organ badan iaitu hati, pundi hempedu dan pankreas. Tanda dan gejala klinikal penyakit ini adalah berbeza-beza bergantung samada aliran hempedu terhalang. Pembedahan laparoskopi dapat memulihkan pesakit dengan lebih cepat dan membolehkan pesakit melakukan aktiviti seharian.

Apa itu pundi hempedu dan fungsinya?
Pundi hempedu adalah organ yang terletak di bawah hati. Ia berfungsi sebagai tempat untuk menyimpan hempedu yang dihasilkan oleh hati. Hempedu penting untuk penyerapan dan pencernaan lemak. Apabila makanan yang sedang dicerna melalui bahagian atas usus kecil (duodenum), hormon yang dipanggil Cholecystokinin dilepaskan bagi merangsang pembebasan hempedu.
Rajah 1: Anatomi hati, pundi hempedu dan duodenum
Hempedu mengandungi air, kolesterol, lemak, garam hempedu, protein dan bilirubin. Bilirubin merupakan satu produk akhir sel darah merah. Kolesterol, garam hempedu dan bilirubin adalah tiga komponen utama yang menentukan pembentukan batu karang hempedu.
Apakah batu karang hempedu?
Batu karang hempedu adalah formasi seperti batu yang terbentuk di dalam pundi hempedu dan ditemui dalam pelbagai bentuk, warna dan ketekalan. Ia terbentuk apabila salah satu daripada tiga komponen utama dalam hempedu (kolesterol, garam hempedu dan bilirubin) wujud secara berlebihan menyebabkan ketidakseimbangan cecair. Lama-kelamaan batu karang hempedu ini menjadi bertambah besar atau semakin banyak. Batu karang hempedu boleh terperangkap sepanjang duktus sistk atau duktus hempedu sesama apabila ia keluar dari pundi hempedu. Batu karang hempedu juga boleh terbentuk di hati, duktus hepatik atau duktus hempedu. Batu karang hempedu dikelaskan berdasarkan komponen kimia dalam batu kolesterol, batu pigmen dan batu bercampur. Majoriti batu karang hempedu adalah batu bercampur.
Rajah 2: Batu kolesterol diambil dari pundi hempedu
Rajah 3: Suatu ilustrasi yang menunjukkan pembentukan batu karang hempedu di dua bahagian yang berbeza; dalam pundi hempedu dan duktus hempedu sesama.
Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi pembentukan batu karang hempedu iaitu:
  1. Jantina. Wanita berisiko dua kali ganda daripada lelaki. Ini adalah disebabkan oleh jumlah hormon estrogen yang berlebihan dalam kalangan wanita. Keadaan tertentu seperti kehamilan, terapi penggantian hormon dan pil perancang keluarga mendedahkan mereka kepada estrogen yang berlebihan. Estrogen yang berlebihan meningkatkan tahap kolesterol dalam hempedu, seterusnya mengganggu keseimbangan cecair hempedu. Estrogen yang berlebihan juga mengurangkan pengecutan pundi hempedu menyebabkan stasis hempedu dan pembentukan batu karang hempedu.
  2. Berat badan. Obesiti merupakan satu lagi faktor risiko kerana paras kolesterol yang tinggi dalam darah.
  3. Diet.  Pemakanan yang tinggi lemak dan kolesterol merupakan satu lagi faktor risiko.
  4. Umur. Individu berumur 60 tahun dan ke atas mempunyai insiden batu karang hempedu yang lebih tinggi.
  5. Diabetes. Penghidap Diabetes mempunyai jumlah asid lemak yang lebih tinggi iaitu trigliserida dan kolesterol darah.
  6. Ubat kolesterol. Ubat yang mengurangkan tahap kolesterol dalam darah juga meningkatkan jumlah kolesterol yang dirembeskan ke dalam hempedu.
Anemia hemolitik. Sel darah merah dimusnahkan kerana masalah tertentu. Heme, komponen sel darah merah yang dimetabolismekan ke bilirubin.
Tanda dan gejala
Kebanyakan batu karang hempedu tidak menyebabkan tidak menunjukkan tanda atau gejala. Ia dikesan semasa pemeriksaan rutin dijalankan. Sebahagian kecil batu karang hempedu boleh menyebabkan gejala seperti rasa sakit yang berpanjangan selama beberapa minit di bahagian kanan atas abdomen. Rasa sakit ini disebut ‘gallstone colic’. Gejala ini biasanya disertai dengan loya dan muntah.
Ia berkurang dengan sendirinya tetapi boleh berlaku semula sekali-sekala. Keradangan pundi hempedu atau jangkitan hempedu statik dipanggil cholecystitis akut dan ia boleh menyebabkan demam.
Batu karang hempedu yang menghalang aliran hempedu dari hati ke duodenum boleh menyebabkan hati dipenuhi dengan hempedu yang berlebihan. Hempedu yang berlebihan akan melimpah ke peredaran sistemik lalu menyebabkan jaundis atau mata, kulit dan membran mukus menjadi kekuningan.Bagi kes yang teruk pemendapan bilirubin yang berlebihan dalam kulit menyebabkan gatal. Gejala lain termasuklah sakit perut, loya dan muntah. Jangkitan hempedu statik mempunyai gejala lain seperti demam dan disebut sebagai Ascending Cholangitis. Jika tidak dirawat, boleh membawa maut.
Batu karang hempedu di bahagian hujung duktus hempedu sesame akan menghalang aliran enzim pankreas dari pankreas kerana duktus hempedu sesame dan duktus pankreas berkongsi laluan ke dalam duodenum yang dipanggil ‘Ampulla of Vater’. Aliran enzim pankreas yang tersekat boleh menyebabkan radang pankreas, atau Pankreatitis Akut. Ia menyebabkan sakit teruk di tengah bahagian atas abdomen hingga ke belakang.
Diagnosa
Jika individu mengalami gejala yang disebutkan di atas, penyakit ini disahkan dengan menggunakan kaedah berikut:
  1. Ujian darah. Penyiasatan ini penting untuk menentukan status penyakit. Penyiasatan darah tertentu seperti bilangan sel, ujian fungsi hati dan serum amilase penting untuk mengesahkan jangkitan, halangan dan pankreatitis.
  2. X-Ray Perut. Sepuluh peratus batu hempedu adalah radiolegap, iaitu boleh dilihat di sinaran x. Ditemui secara kebetulan semasa menjalankan ujian untuk tujuan lain. Sinaran x bukan alat utama untuk mendiagnosa penyakit ini.
  3. Ultrabunyi. Merupakan teknik pengimejan yang mudah, cepat dan tidak berbahaya yang biasa digunakan untuk mendiagnosis penyakit batu karang hempedu. Ia juga boleh menentukan jika terdapat halangan pada aliran hempedu. Walau bagaimanapun, batu karang hempedu sukar dikesan terutamanya jika saluran diseliputi oleh udara dalam usus.
  4. Imbasan tomografi berkomputer atau CT scan.  Merupakan satu teknik pengimejan yang tidak berbahaya menggunakan sinaran x untuk menghasilkan keratan rentas imej badan. CT scan membantu mengesahkan keputusan ultrabunyi terutama dalam menilai duktus hempedu sesama yang terhalang.
  5. Endoskopi songsang cholangio-pancreatography atau ERCP. Ini adalah satu prosedur endoskopik dengan penggunaan tambahan fluoroscopy atau media kontras disuntik melalui duktus hempedu dan imej adalah digambarkan oleh X-Ray. Peranannya sebagai alat diagnostik telah berkurangan dengan adanya bukan invasif teknik pengimejan. Usa semasa ERCP adalah terutamanya terapeutik untuk membuang batu di duktus hempedu.
Rajah 4: Seorang pakar bedah yang menjalankan ERCP terapeutik untuk membuang batu karang hempedu. Pesakit diberikan ubat pelali sepanjang prosedur.
Rajah 5: Imej ERCP menunjukkan batu karang hempedu dalam duktus hepatic.
Rajah 6: Imej menunjukkan pembentukan batu karang hempedu di dua bahagian yang berbeza iaitu dalam pundi hempedu dan duktus hempedu sesama.
Rawatan
Rawatan batu karang hempedu bergantung kepada gejala dan lokasi. Kebanyakan batu karang hempedu yang asimptomatik tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, pembedahan diperlukan bagi keadaan tertentu. Sila berbincang dengan pakar jika anda mengalami keadaan seperti ini.
Pesakit dengan batu karang hempedu simptomatik perlu dimasukkan ke wad, diberikan ubat pelalian, ubat pencegah kejang dan antibiotik sekiranya terdapat tanda jangkitan.
Apabila gejala semakin reda, pesakit dinasihatkan untuk menjalani cholecystectom iaitu prosedur membuang pundi hempedu. Ia dilakukan secara terancang. Pembedahan ini dilakukan menggunakan pendekatan laparoskopi atau pembedahan lubang kunci. Kamera dan instrumen pembedahan dimasukkan ke dalam rongga abdomen melalui 3 atau 4 hirisan kecil di perut selebar 0.5 cm hingga 1.0 cm. Pembedahan laparoskopi mengurangkan kesakitan dan pesakit pulih dengan cepat serta kembali melakukan aktiviti seharian. Kadang-kala cholecystectomy dilakukan menggunakan kaedah konvensional terbuka terutama semasa kecemasan atau apabila pakar bedah menghadapi kesukaran semasa melakukan pembedahan laparoskopi.
Rajah 7: Luka kecil dalam cholecystectomy laparoskopi membolehkan pesakit pulih dengan cepat dan kembali melakukan aktiviti harian selepas pembedahan. Hirisan kecil 0.5 cm - 1.0 cm ditandakan ‘x’.
Jika cholecsytitis akut tidak berkurang dengan antibiotik, cholecystectomy kecemasan dilakukan, biasanya menggunakan kaedah terbuka.
Rajah 8: cholecystectomy konvensional atau terbuka dilakukan dengan hirisan selebar 10 hingga 15 cm di kuadran kanan atas abdomen.
Rajah 9: Satu spesimen lengkap pundi hempedu selepas cholecystectomy
Rajah 10: Spesimen pembedahan terbuka pundi hempedu mendedahkan batu karang hempedu
Apabila pesakit mengalami jaundis berkiatandengan halangan biliary, mereka menjalani rawatan yang sama seperti rawatan batu karang hempedu.
Walau bagaimanapaun, selepas gejala jangkitan dan kolik telah berkurang, mereka akan menjalani ERCP untuk membuang batu yang menghalang biliary. Ia biasanya ini dilakukan pada sesi perawatan yang sama. ERCP juga boleh dilakukan sebagai prosedur kecemasan jika antibiotik gagal memulihkan pesakit atau pesakit terlalu sakit untuk pembedahan. Dalam keadaan seperti ini, plastic stent dimasukkan untuk melegakan halangan dan memastikan hempedu mengalir ke dalam duodenum. Cholecystectomy boleh dilakukan apabila pesakit semakin sembuh.
Rajah 11: Pelbagai batu karang hempedu selepas dikeluarkan dari pundi hempedu menggunakan kaedah ERCP
Kadang-kala batu biliary yang terhalang dibuang semasa cholecystectomy terbuka. Walau bagaimanapun pembedahan akan membuka duktus hempedu. Oleh itu, untuk memastikan bahawa duktus hempedu sembuh tanpa penyempitan yang tidak normal atau stenosis, tiub getah bentuk T diletakkan dalam duktus hempedu sesama. Tiub ini akan dikeluarkan selepas 6 minggu.
Rajah 12: Saluran biliari dengan Tiub T selepas pembedahan duktus hempedu dan penyingkiran batu biliari.
Rawatan menggunakan kaedah tanpa pembedahan juga boleh digunakan untuk merawat penyakit batu karang hempedu. Penggunaan ubat atau terapi oral mempunyai peranan terhad kerana kurang berkesan dan kejadian berulang yang tinggi. Ia hanya digunakan dalam situasi apabila pesakit mempunyai risiko tinggi untuk menjalani pembedahan atau anestetik.
RAWATAN DENGAN PRODUK SHAKLEE

  1. Vivix - salah satu punca batu dalam hempedu ialah hormon estrogen yang tinggi dalam tubuh badan. Jadi, fungsi vivix adalah mengawal selia paras hormon estrogen. Selain itu, vivix membantu mengurangkan paras kolesterol jahat LDL.
  2. Lecithin - berfungis sebagai pengemulsi kolesterol berlebihan bagi menghalang pembentukan batu karang.
  3. Alfalfa - sebagai agen detoks dan mengurangkan keasidan darah. Darah yang tingg kandungan asid akan membawa kepada pelbagai penyakit
  4. B complex - membantu metabolisma kolesterol, hati dan meningkatkan fungsi hempedu
  5. Vitamin C - kekurangan vitamin C dalam tubuh juga merupakan punca pembentukan batu karang
  6. Vitamin E - mencegah lemak tengik
  7. Herblax - membersihkan usus dan agen detox bagi usus.
Ingin order SET BATU HEMPEDU terus dari Shaklee?

Klik di sini, dan jangan lupa hubungi saya untuk khidmat nasihat dan hadiah istimewa


Anda boleh untick jika nak kurangkan Set produk Batu Hempedu mengikut bajet. Yang paling penting adalah VIVIX dan LECITHIN.

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Monday, 19 October 2015

LELAKI GAGAH untuk ISTERI dan KELUARGA

Alhamdulillah kali ni nak payung testimoni daripada sorang lelaki, sorang ayah dan suami juga.

Bukan senang nak dapat testimoni lelaki ni. Orang laki makan juga supplemen tapi susah weh nak mengaku. hehehe.. so daku tabik spring kat brader ni.

Beliau ambil Vivix, DTX complex, Vitamin c, Alfalfa Complex, Peppermint Ginger Plus, Garlic, B complex, Herblax, Zinc, Ostematrix.. wowwww... tabik skali lagi sebab banyak ambil supplement. Itu bermakna beliau dah jatuh cinta dengan produk Shaklee.. betul, bila dah jatuh cinta dengan keberkesanan produk, semua jenis nak cuba kan... hehe.. tahniah Brader Muhammad Faiz Mohamed Saaid anda pilih jenama yang tepat dan hebat.

Sebelum ambil produk Shaklee, beliau selalu

DEMAM
TIDUR LAMBAT
BADAN LEMAU- SELALU NAK MUNTAH
BADAN SELALU LETIH
CEPAT MENGANTUK

Selepas amalkan shaklee, beliau

BADAN SEGAR
RESDUNG HILANG
BADAN RASA RINGAN
LEBIH BERTENAGA
ANTIBODI LEBIH KUAT
SUSAH DAPAT DEMAM

Haaa.. apa tunggu lagi kaum Adam, kena la jadi lebih sihat untuk keluarga, baru la boleh challenge isteri yang selalu superpower!

Sama-sama kuat, sama-sama bertenaga!

Hubungi saya
wsap 012-5299013 untuk dapatkan vitamin anda pula ya!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Monday, 12 October 2015

BASIC H Untuk basuh ayam

Haa.. ni satu lagi kegunaan basic H. Pencuci serbaguna Shaklee. Bukan saja untuk cuci barang dapoq.. cuci lauk pauk pun boleh.

Cuci
♡ sayoq
♡ ikan
♡ daging
♡ ayam
♡ perut lembu

Senang sangat guna basic H ni. Titik ja dalam bahan mentah tu.. pastu biar sekejap.. kocak-kocak dengan air.. bilas bersih-bersih. Siap.

Sapa penah basuh perut lembu mesti tau betapa susahnya nak sental isi perut yang melekat kat perut tu. Guna ja basic H.. kerja sental menyental tonyoh menonyoh akan jadi mudah. Bau busuk pun hilang. Dan yang paling penting.. sangat selamat sebab ia dibuat dari ekstrak jagung dan kelapa.. takdak bahan kimia merbahaya.

Harga pulak Rm40 saja. Saya guna setahun tak habis-habis lagi ni. Ish ish.. syok tak tau nak habaq.

Hehe.. order jom. Kontek saya 012 5299013 cod shaklee area jitra tau!

Wednesday, 30 September 2015

Ya Allah yang Maha Agung!

Ya Allah yang Maha Pengasih
Mudahkanlah segala kerja anak cucu kami

Ya Allah yang maha Pemurah
Murahkanlah rezeki anak cucu kami supaya dapat kami membantu orang lain yang kesempitan

Ya Allah yang maha Kuasa
Sihatkanlah semua pelanggan kami, sanak saudara kami, ummat Islam dan seluruhnya

Ya Allah yang Maha Mengetahui
Luaskanlah ilmu kami, mudahkanlah kami menerima ilmu pengetahuan supaya dapat kami sampaikan kepada orang lain yang memerlukan

Ya Allah yang Maha Bijaksana 
Lapangkan dada kami supaya ilmu yang dipelajari dapat kami manfaatkan seadanya

Ya Allah pemegang Hati Manusia
Lembutkanlah hati hambamu supaya mudah membantu orang yang kesesakan...teguhkan iman kami Ya Allah yang maha Agung!

Aminnnnnn
Salam Closing dari MakFiza!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Tuesday, 29 September 2015

LEMAK TAK AKAN HILANG DARI BADAN

Info baru yang saya dapat dari secret group Shaklee, dikongsikan oleh Master Wan Muliani

Ilmu baru bila jumpa coach Sabtu lepas

Rupanya selama ni Yani salah faham ingatkan lemak boleh dibuang/dibakar dari badan rupanya salah sama sekali! 
Eh dah 30 tahun hidup baru sedar ada kesilapan hihi tapi ok lah dari terus tak sedar kan? 
Lemak tidak boleh dibakar
Kalori sahaja yang boleh dibakar bila ada senaman dan aktiviti harian
Lemak perlu untuk badan
Ia akan ditukar menjadi tenaga tapi bila berlebihan ia berkumpul menjadi lemak tak perlu 
Ini SCARY!
Berat pon makin naik di timbangan
Size badan pon dari S jadi M lepas tu L lepas tu korang sambung sendiri la tak sanggup nak tulis 
Ok dah tu apa fungsi makan lecithin kalau lemak tidak boleh dibakar?
Rupanya lecithin berfungsi untuk emulsi lemak sahaja
Lemak yang kita makan tu akan dipecahkan pada molekul yang lebih kecil jadi mudahla nak ditukarkan jadi TENAGA 
Terus rasa nak telan lecithin setiap kali nak makan tau
Tapi pesan coach lagi nak kurus, nak kecikkan size baju, 70% adalah dari makanan yang kita makan okeh
Jangan nak mengada makan banyak-banyak 

Lebih dari kalori keperluan kita
Lepas tu sedapkan hati telan lecithin
Nanti makin besar salahkan lecithin!
Haaaa ramai kan spesis lagu ni
Bukan korang la ni spesis kat planet lain
So makan jaga na
Kita makan untuk hidup bukan hidup untuk makan
Lecithin ni sebotol ada 180biji tak sampai RM60 pon, kalau jadi ahli harga lebih SPECIAL

Rugi kalau tak ada

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

Parking murah di Kuala Perlis

Cuti sekolah baru-baru ni kami ke Pulau Langkawi..
Dari Jitra ke Kuala Perli, ambil masa dalam sejam jugak dengan kelajuan yang santai. Almaklumlah, ke sana dengan adik beradik.. masa perlu dikompromikan. hehehe..

Sampai ja kat area jeti, akan ada brader-brader naik motorsikal offer kan parking. Haaaa.. kalau boleh, tolak dengan baik. Sebab biasanya parking yang dioffer sangat jauh dan cekik darah. Kakakku dah terkena. Parking sehari depa mintak RM 30 tau. hehe.. abang ipar cakap kesian kat depa padahal benda ini tidak sepatutnya terjadi. Mahal sangat dan tak convenience sebab jauh. Cuba bayangkan kita nak ke jeti.. kena jalan kaki. Masa pergi jeti mungkin depa tolong hantarkan sampai ke depan pintu masuk jeti. Pastu masa balik nanti.. dengan barang yang banyak tu.. menapakla kita.. hehehe

So, kat sini dicadangkan uoll parking dekat T Hotel.. lokasi T Hotel hanyalah seberang jeti saja dan caj hanyalah RM10 semalam.. bayaran boleh dibuat dekat reception dan resit akan di beri. Sila pamer resit kat dashboard anda.





Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra