Tuesday, 28 January 2014

Penyakit Trombositopenik Purpura Idiopatik (Kekurangan Platlet)

Sistem imun pesakit musnahkan platlet dan megakariosit dan sebabkan platlet jadi low.

Penyakit ini berpunca daripada kekurangan sel platelet di dalam darah yang berfungsi membantu pembekuan darah. Sebab-sebab berlakunya keadaan ini adalah kehadiran antibodi anti-platelet yang di hasilkan dari limpa. Antibodi anti-platelet ini ialah sejenis protein yang memusnahkan platelet pesakit. Masih tidak di ketahui sebab-sebabnya, namun yang nyata kebanyakan pesakit ada sejarah selsema dan jangkitan virus.


Bagaimanakah cara-cara untuk membuat diagnosis penyakit ITP?

Bilang sel platelet kurang daripada 15,000/ml. Kajian ke atas tulang sum-sum (bone marrow examination) akan memastikan penyakit ITP. Leukemia dan kegagalan sum-sum (bone marrow failure) hendaklah dibezakan daripada ITP, dan ini hanya dapat dipastikan melalui pemeriksaan sum-sum tulang. Kebanyakan pakar bidang penyakit darah dapat mengenali penyakit ITP melalui sejarah dan rawatan pesakit tanpa perlu pemeriksaan sum-sum tulang.


Apakah komplikasi serius ITP?

Komplikasi penyakit ini adalah pendarahan di otak yang berlaku dalam kadar < 1% pesakit dan boleh berlaku bila-bila sahaja. Kajian menunjukkan kemungkinan ini berlaku jika sel platelet kurang daripada 20,000. Namun kebanyakan pesakit tidak mengalami komplikasi ini walaupun sel platelet kurang daripada 20,000.Apakah kesan jangka panjang yang timbul akibat daripada penyakit ITP?

Tidak ada masalah jangka panjang bagi pesakit ITP kecuali kemungkinan berlakunya pendarahan di gusi mahupun di otak. Juga bagi seorang perempuan ada kemungkinan darah haid yang lebih dari biasa. Kebanyakan pesakit ITP akan pulih sediakala.


Bolehkah penyakit ini berulang setelah pesakit sembuh sepenuhnya?

Bagi pesakit yang di klasifikasi sebagai ITP akut, kebanyakan mereka akan sembuh sepenuhnya. Namun ada juga yang berulang yang ditakrifkan sebagai ‘relapse ITP’ yang biasanya berlaku pada pesakit kronik.


Adakah seseorang ibu yang menghidapi penyakit ITP akan melahirkan anak yang berpenyakit yang sama?

Tidak. Ada kemungkinan antibodi dari ibu dipindahkan kepada bayi dan ini akan menyebabkan sel platelet berkurangan. Jika terlalu rendah, bayi berisiko tinggi mengalami pendarahan. Walaubagaimanapun keadaan ini akan pulih.


Di peringkat umur manakah ITP boleh berlaku pada kanak-kanak?

Tidak ada umur yang tertentu bagi penyakit ini. Namun kajian mendapati ianya berlaku pada lingkungan umur 4 tahun.


Apakah jenis rawatan bagi penyakit ITP?

Rawatan penyakit terpulang kepada samada berkomplikasi atau tidak. Bagi kes biasa, perhatian dan nasihat di berikan. Bagi yang berkomplikasi, tambahan darah di perlukan dan steroids, imunoglobulin atau pembedahan membuang limpa mungkin perlu.


Apakah prognosis penyakit ini?

Prognosis ITP amat baik. ITP tidak merbahaya kecuali < 1% pesakit yang menghadapi komplikasi. Namun demikian rawatan segera dan prihatin oleh ibubapa di perlukan untuk mengawasi anak mereka.


Apakah nasihat yang patut di berikan kepada ibubapa/penjaga pesakit ITP?

Yang penting, ibubapa pesakit harus diberitahu komplikasi seperti pendarahan di otak (intracerebral bleed) yang mungkin berlaku dari penyakit ini dan pesakit tidak digalakkan bermain secara kasar. Ada juga pakar menasihatkan pesakit memakai topi keledar sekiranya ingin menunggang basikal. Ibubapa harus prihatin dan membawa ke hospital jika keadaan anak merunsingkan. Seperti pendarahan gusi dan lebam-lebam yang berterusan, pening kepala, sawan dan melena (najis berdarah). Penyakit ITP ini juga tidak berjangkit.
Jadi, supplement apa yang sesuai?

1. VIVIX jika pesakit itu tidak mengandung
2. B complex bagi dewasa
3. Mealshake bagi kanak-kanak

Jika pesakit sedang mendapatkan rawatan doktor, sila teruskan ubat-ubatan dan boleh tambah supplement untuk penambahbaikan.

Ingin dapatkan supplement Shaklee?
Hubungi saya Fiza 0125299013 (sms/wsap)
atau isi borang order di sini >>>> ORDER 
COD : JITRA ALOR SETAR KANGAR

No comments:

Post a Comment

Any comment?