Bahan2 A(satukan dalam mixer bowl):
1 biji telur
(dlm gambar rai guna 2 biji telur sebab buat 2 adunan)
3/4 cawan gula perang
3/4 cawan gula pasir
1 cawan butter
(gunakan pure butter.. seperti SCS, ANCHOR ataupun PRESIDENT...butter dilembutkan suhu bilik bukan terlalu lembik.. nanti biskut anda cair)
JANGAN GUNA MARJERIN YAA
(gunakan pure butter.. seperti SCS, ANCHOR ataupun PRESIDENT...butter dilembutkan suhu bilik bukan terlalu lembik.. nanti biskut anda cair)
JANGAN GUNA MARJERIN YAA
1 cawan minyak jagung
1 sudu besar susu segar
1 sudu besar esen vanilla
Bahan2 B (satukan semua):
4 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil cream of tartar (beli kat supermarket/kedai bahan2 bakery, dia dalam bentuk serbuk)
1 sudu kecil baking soda
1/2 cawan walnut cincang ( rai ganti dengan badam cincang yang dipanggang)
2 cawan choc chips (rai bubuh 3 cawan..haha.sebab nak banyak choc chip)
cara2 membuatnya:
1) Pukul bahan A hingga kembang
2) Bila dah kembang, satukan dengan Bahan2 B.....
3) kaup balik gunakan senduk kayu/spatula sehingga menjadi doh.... kemudian rai rehatkan 1 jam-2 jam dalam fridge(part ni penting untuk mengelakkan adunan anda cair ketika dibentukkan)
lebih elok perapkan semalaman anda akan dpt cookies yg rangup
lebih elok perapkan semalaman anda akan dpt cookies yg rangup
4) bulat2 kan doh tadi kemudian tekankan menggunakan garfu...
5) Bakar pada suhu 180 celsius selama 15-20 minit. bergantung pada oven...
rai bakar 15 minit je.. jangan panic kalau kuarkan dia mcm lembik sket ke pe tau....
biarkan dia sejuk sndri kat luar... nanti dia akan mengeras... =)
ini copy bulat2 dari blog ni tau.. ehehehe RESEPI ASAL
No comments:
Post a Comment
Any comment?