Hari ni nak share resepi kek menggunakan periuk tekanan NOXXA
Bahan-bahan
5 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh ovalet
1 sudu teh baking powder
2 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak sayuran/minyak masak
sedikit vanilla esen
Cara-cara
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrSbGop83f33qvbcM1TFnPGQQ8CSxrjAqU8rXoj_nTwz7GWStbKE9g7A48dJS_WdZhmLSJCxK_CyErrbMuP-n5rbLShiij2WLUI0-cVbbXwCqte6DHUCs-97_OwXTDhhqvWsyu2uZdSiLZ/s320/kek+marble+noxxa.jpg)
5 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh ovalet
1 sudu teh baking powder
2 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak sayuran/minyak masak
sedikit vanilla esen
Cara-cara
- Pukul laju telur, gula, ovalet, susu pekat sehingga putih dan gebu.
- Masukkan tepung gandum yang diayak dengan baking powder secara perlahan-lahan
- Selang selikan dengan minyak
- Kaup balikkan sehingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, warnakan 1 bahagian dengan warna pilihan anda
- Lapik inner periuk NOXXA dengan kertas minyak
- Masukkan adunan secara selang seli warnanya
- Tutup periuk dan hala tombol ke arah steam
- ON periuk noxxa, STEAM selama 28 minit (abaikan bunyi beep sepanjang masa)
- Bila masa dah tamat, tekan OFF dan buka periuk. Cucuk kek dengan lidi di tengah,
- Jika masih basah, tambah masa steam selama 3 minit.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment
Any comment?