Ingredients
Bahan untuk meatballs
- 2 sudu besar minyak zaitun
- 1 biji bawang besar (dicincang)
- 1 kilogram daging cincang
- 1/2 cawan serbuk roti
- 2 biji kuning telur
- 1/4 sudu kecil serbuk allspice
- 1/4 sudu kecil serbuk buah pala
- 1 cubit garam dan serbuk lada hitam
Bahan untuk gravy
- 1/4 cawan mentega
- 1/3 cawan tepung gandum
- 4 cawan stok daging
- 3/4 cawan sour cream
- 1 cubit garam dan serbuk lada hitam
- 2 sudu besar daun parsley (dicincang halus)
Servings: biji
Instructions
Cara menyediakan meatballs
- Panaskan 1 sudu besar minyak di dalam frying pan dengan api sederhana.
- Masukkan bawang dan kacau lebih kurang 2 ke 3 minit.
- Satukan daging, serbuk roti, kuning telur, all spice, serbuk buah pala dan bawang besar yang telah di masak. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
- Dengan menggunakan sudip atau tangan, gaul adunan hingga sebati.
- Buatkan 24 bulatan-bulatan bebola daging, atau saiz mengikut citarasa.
- Tambahkan 1 sudu besar minyak ke frying pan. Masukkan beberapa bebola daging dan masak sehingga kesemua permukaan keperangan, lebih kurang 4 ke 5 minit. Masak sehingga kesemua meatballs habis di masak.
- Alihkan ke dalam bekas yang beralas paper towel supaya minyak diserap.
Cara menyediakan gravy
- Cairkan mentega di dalam frying pan.
- Masukka tepung sedikit demi sedikit sambil mengacau. sehingga sedikit keperangan, lebih kurang 1 minit.
- Masukkan pula stok daging sedikit demi sedikit sambil mengacau.
- Masak sambil sentiasa mengacau sehinnga agak sedikit pekat, lebih kurang 1 ke 2 minit.
- Masukkan sour cream, garam dan serbuk lada hitam. Kacau sebati.
- Masukkan meatballs ke dalam frying pan yang berisi gravy.
- Kacau sesekali dan masak sehinggat memekat, lebih kurang 8 ke 10 minit.
- Tabur daun parsley.
Copy paste : SEDAP TUBE
No comments:
Post a Comment
Any comment?