Tadi dok belek=belek fb, tiba-tiba ternampak satu resepi kat Solid and Semi Solid Food Group
Macam best ja tengok. Meh saya kongsikan resepinya.
Ihsan dari Kak Zam
[Homemade sosej ayam]
Bahan2
●500 gm ayam
●1 sd kecil garam
●1 sd kecil gula
●1sudu besar lada hitam yg ditumbuk kasar.
●Stgh biji bwg holland
●2 sd besar tepung ubi
●500 gm ayam
●1 sd kecil garam
●1 sd kecil gula
●1sudu besar lada hitam yg ditumbuk kasar.
●Stgh biji bwg holland
●2 sd besar tepung ubi
Cara2;
} Kisar halus ayam ngn bwg besar serta garam n gula....kisar halus letak air ckit dlm 2sudu besar...
} Siap kisar gaul ngn lada hitam n tpg ubi
} ambil sedikit bentukkn memanjang .....sapukan daun kunyit ngn pevoo ( palestine extra virgin olive oil) letak adunan sosej n gulung kemudian ikat tepi kedua2 belah ngn tali...(ade lebihan tali wat barut baby tu mama ambil)
Mama xguna plastik tuk balut adunan sosej sbb nk rebus kan jd utk healthy guna semulajafi daun kunyit.
} rebus dlm air panas dlm 20min
} siap tu boleh la keluarkan dr daun kunyit then boleh difrozenkan...
} bila nk mkn boleh la grill ke goreng ke...sedap!!!!!
} Siap kisar gaul ngn lada hitam n tpg ubi
} ambil sedikit bentukkn memanjang .....sapukan daun kunyit ngn pevoo ( palestine extra virgin olive oil) letak adunan sosej n gulung kemudian ikat tepi kedua2 belah ngn tali...(ade lebihan tali wat barut baby tu mama ambil)
Mama xguna plastik tuk balut adunan sosej sbb nk rebus kan jd utk healthy guna semulajafi daun kunyit.
} rebus dlm air panas dlm 20min
} siap tu boleh la keluarkan dr daun kunyit then boleh difrozenkan...
} bila nk mkn boleh la grill ke goreng ke...sedap!!!!!
Xperlu risau kandungan sosej yg anda buat terjamin kualiti kebersihan dan kehalalan.....sekian.
best... blh try dr beli instant... x tau depa campoq dgn apa.... TQ fiza...
ReplyDelete