Thursday, 10 December 2015

Penyebab Batu Karang

Bagaimana batu karang terjadi?

Batu karang terbentuk hasil daripada enapan kolesterol jahat.

Batu karang terbentuk apabila kandungan bahan seperti kalsium, oxalate, cysteine atau asid urik di dalam air kencing pada kadar yang tinggi. Batu boleh terbentuk jika bahan tersebut pada kuantiti biasa tetapi jumlah air kencing sangat rendah.
Bahan tersebut akan membentuk kristal halus yang kemudian melekat pada dinding buah pinggang dan membesar hingga menjadi batu karang. Biasanya, batu karang akan bergerak melalui saluran air kencing dan keluar dari badan apabila kita membuang air kecil. Batu karang akan menyebabkan rasa sakit jika saiznya besar dan tersekat di saluran air kencing.
Punca Pakar perubatan percaya pembentukannya dipengaruhi genetik, persekitaran, diet dan jangkitan kuman di saluran kencing. Oleh itu, sukar untuk menjangka siapa mendapatnya. Jika ada ahli keluarga pernah mendapat batu karang, maka anda mungkin boleh dapatnya. Mereka yang pernah dijangkiti kuman di saluran kencing mudah mendapatnya.
Simptom Simptom utama adalah rasa sakit teramat sangat di belakang atau pinggang, digambarkan lebih teruk daripada sakit bersalin.
Apabila sakit menyerang, ia berlanjutan selama 20 hingga 60 minit dan dalam tempoh itu, sakit akan datang dan pergi. Hampir semua pesakit batu karang ada kesan darah di dalam air kencing atau hematuria.
Ramai pesakit turut rasa sakit atau panas apabila kencing dan boleh nampak butiran pasir halus di dalam air kencing. Ada mengadu demam, menggigil, rasa loya dan muntah.
Namun, ramai pesakit yang tidak mempunyai sebarang simptom. Mereka hanya tahu mengenai batu karang melalui pemeriksaan kesihatan bertujuan mengesan penyakit lain.
Rawatan moden Rawatan bergantung pada saiz dan lokasi, kadar kesakitan dan keupayaan pesakit untuk minum. Jika doktor merasakan batu karang boleh keluar melalui air kencing kerana pesakit boleh tahan sakit, makan minum seperti biasa, mereka boleh berehat di rumah dan menunggu batu karang keluar sendiri.
Jika pesakit mengalami kesakitan teruk atau loya, doktor akan menahannya di hospital dan memberi ubat tahan sakit dan memasukkan air melalui saluran darah anda (IV fluids).
Jika pesakit mengalami demam dan sakit teruk, mereka akan ditahan di hospital untuk rawatan dan mengelak jangkitan kuman lebih serius.
Jika batu karang tidak dapat keluar sendiri melalui air kencing, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan kecil atau prosedur perubatan lain antaranya proses Lithotripsy yang sesuai untuk batu karang bersaiz kurang 1 cm.
Pencegahan Pengambilan air yang banyak membantu mencegah kristal halus bercantum dan membentuk batu karang lebih besar. Ia juga memudahkan badan membuang batu karang yang bersaiz sangat kecil.
Pemakanan memainkan peranan mencegah pembentukan batu karang. Antara makanan yang menyebabkan pembentukan batu karang jika diambil berlebihan, daging, organ dalaman haiwan, garam, kacang, bayam, coklat, keledek, supplemen kalsium dan supplemen vitamin C berlebihan.

Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20131103/kn_02/Penyakit-batu-karang#ixzz3tshuF4xg 
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sebab itu, pengambilan supplemen yang paling baik seperti Shaklee adalah penting. Kalsium Shaklee disertakan dengan magnesium, vitamin D dan boron supaya penyerapan lebih baik dan tiada sisa ditinggalkan dalam badan. Begitu juga dengan vitamin C. Vitamin C shaklee adalah direka khas melepaskan manfaat vitamin C mengikut masa. Maka, tiada pembaziran dan lebihan vitamin C yang memudaratkan badan

Untuk masalah batu karang, dicadangkan mengambil supplemen

  1. Vivix - membaiki dan melindungi selular DNA supaya sentiasa baik, mengawal genetik supaya sentisa melambatkan penuaan sel badan, menggalakkan pembentukan mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel tubuh. Jadi, sel tubuh akan sentiasa bertenaga dan sihat untuk melawan penyakit dan ketidakstabilan
  2. Omega - EPA dan DHA dalam minyak ikan ini mencegah penyakit saluran darah dan strok, mengimbangi tekanan darah, mengimbangi kepekatan darah, merendahkan tahap kolesterol, menghindar pembekuan darah, mengawal masalah obesiti, mengurangkan risiko penyakit jantung
  3. Lecithin - merendahkan tahap kolesterol dalam darah, memecahkan lemak, menghalang penempelan kolesterol dalam saluran darah
  4. Alfalfa - menyingkirkan lemak dan kolesterol, kaya dengan protein, asid amino, klorofil serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim an fitokimia. Sifatnya yang sangat beralkali boleh mengembalikan tahap Ph badan kepada normal (mencuci hati, darah dan usus), menghilangkan toksin dari badan, membersih hati, kolon dan mencantikkn kulit dan otot
  5. B complex - menrunkan kadar oksolat
  6. Vitamin C - mengasidkan urin, Batu karang tidak terbentuk dalam urin asid
  7. Carotomax - menyembuhkan saluran uriniari yang luka akibat batu karang
  8. Ostematrix - kandungan magnesium dalam ostematrix menurunkan oksalat (garam mineral yang berlebihan akibat pengambilan makanan yang tinggi kolesterol)ORDER SEGERA DARI SHAKLEE DI SINI --> SET BATU KARANG


Pastikan hubungi saya untuk dapatkan hadiah istimewa dan cara makan yang betul ya!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

No comments:

Post a Comment

Any comment?