Monday, 7 December 2015

Berapa jumlah vitamin C yang diperlukan oleh Badan?

Anda tahu tak berapa jumlah kandungan Vitamin C yang diperlukan oleh badan kita?


Mengikut RDA (recomended dietary allowance), orang dewasa memerlukan 75-100 mg Vitamin C sehari.

Jumlah keperluan vitamin C akan meningkat seiring dengan usia kerana tubuh yang semakin membesar memerlukan lebih banyak zat untuk menampung keperluan badan kita.

Bayi dan kanak-kanak mendapatkan vitamin C daripada susu ibu, jadi kita dapat perhatikan melalui jadual di atas, lactating woman (ibu menyusu) memerlukan paling banyak vitamin C kerana ibu menyusu menyalurkan vitamin C untuk bayi juga.

Namun begitu, kita disarankan mengambil UL (upper level) dos kerana vitamin C sangat mudah termusnah sekalipun dalam badan kita. Jom kita tengok sebab-sebab vitamin C musnah

  • stress - keresahan mempercepatkan penyusutan Vitamin C
  • merokok - 1 batang rokok mampu melupuskan 50-100mg Vitamin C, walaupun anda perokok pasif (suami atau orang sekeliling merokok), anda terdedah kepada asap rokok malah lebih bahaya
  • Kita mengambil Kontraseptif dan Pil Penahan Sakit. Ini akan mengurangkan Vitamin C dengan banyak sekali.
Disebabkan kes -kes di atas ini, kita disarankan mengambil 500-2000mg vitamin C. 1 biji vitamin C shaklee membekalkan 500mg khasiat vitamin C namun, lebih baik kerana vitamin C shaklee direka untuk membekalkan 100mg vitamin c selama 5 jam berturut-turut. Inilah yang dinamakan SUSTAIN RELEASED!

Hebat bukan! Jadi, tiada pembaziran berlaku seperti vitamin C jenama lain sebab tubuh badan kita hanya memerlukan dan mampu menyerap maksimum 200mg vitamin C pada suatu masa. Jadi, jika anda kurang sihat, makan lah 2 biji vitamin C Shaklee 2 kali sehari. InsyaAllah ia sangat-sangat membantu anda pulih lebih cepat.  Berminat nak dapatkan vitamin C shaklee?

Order di SINI----> VITAMIN C SUSTAIN RELEASED

ATAU

hubungi saya segera untuk mendapatkan harga yang BEST!

Fiza 012-5299013 Shaklee Jitra

No comments:

Post a Comment

Any comment?