Tuesday 18 August 2015

Resepi Swedish Meatballs IKEA

Ingredients
Bahan untuk meatballs
Bahan untuk gravy
Servings: biji
Instructions
Cara menyediakan meatballs
  1. Panaskan 1 sudu besar minyak di dalam frying pan dengan api sederhana.
  2. Masukkan bawang dan kacau lebih kurang 2 ke 3 minit.
  3. Satukan daging, serbuk roti, kuning telur, all spice, serbuk buah pala dan bawang besar yang telah di masak. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
  4. Dengan menggunakan sudip atau tangan, gaul adunan hingga sebati.
  5. Buatkan 24 bulatan-bulatan bebola daging, atau saiz mengikut citarasa.
  6. Tambahkan 1 sudu besar minyak ke frying pan. Masukkan beberapa bebola daging dan masak sehingga kesemua permukaan keperangan, lebih kurang 4 ke 5 minit. Masak sehingga kesemua meatballs habis di masak.
  7. Alihkan ke dalam bekas yang beralas paper towel supaya minyak diserap.
Cara menyediakan gravy
  1. Cairkan mentega di dalam frying pan.
  2. Masukka tepung sedikit demi sedikit sambil mengacau. sehingga sedikit keperangan, lebih kurang 1 minit.
  3. Masukkan pula stok daging sedikit demi sedikit sambil mengacau.
  4. Masak sambil sentiasa mengacau sehinnga agak sedikit pekat, lebih kurang 1 ke 2 minit.
  5. Masukkan sour cream, garam dan serbuk lada hitam. Kacau sebati.
  6. Masukkan meatballs ke dalam frying pan yang berisi gravy.
  7. Kacau sesekali dan masak sehinggat memekat, lebih kurang 8 ke 10 minit.
  8. Tabur daun parsley.


Copy paste : SEDAP TUBE

No comments:

Post a Comment

Any comment?